Majetek v domácích fondech loni stoupl o 26 miliard na 135 mld.Kč

10.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. ledna (ČTK) - Majetek v domácích otevřených podílových fondech se v roce 2005 zvýšil o 26 miliard Kč na 135,2 miliardy korun. Na tiskové konferenci to řekl Martin Hanzlík, generální manažer Unie investičních společností ČR (UNIS), která změnila název na Asociaci fondů a asset managementu (AFAM). Zástupci AFAM očekávají, že letos trh výrazně rozhýbají realitní fondy, které by měly začít vznikat ve třetím čtvrtletí.

Prodeje podílových listů se letos podle předsedy AFAM Martina Burdy přiblíží 50 miliardám Kč, zhruba dvacet až třicet procent těchto prodejů bude prý mířit do realitních fondů. Zpřístupnění nemovitostních fondů pro drobnou klientelu umožní novela zákona o kolektivním investování, která by mohla začít platit po prvním čtvrtletí roku.

Burda upozornil na to, že struktura investic do jednotlivých typů není optimální. "Lidé mají podíly ve fondech peněžního trhu pět a více let, což je plýtvání penězi," podotkl. V peněžních fondech měli investoři koncem prosince 72,4 miliardy korun, v dluhopisových fondech 27 miliard, ve smíšených fondech 21,9 miliardy, v akciových fondech 7,8 miliardy a ve fondech fondů 6,1 miliardy Kč.

Změna názvu UNIS podle Burdy vyplývá z toho, že dochází k prolínání činností investičních společností a asset managementu (správy majetku). K tomu přispěje i novela zákona o kolektivním investování, které vedle zpřístupnění realitních fondů pro drobnou klientelu zavádí také takzvané fondy kvalifikovaných investorů. "Na trhu se objeví nové investiční společnosti a fondy, které budou produkty šít na přímo míru jednotlivých klientů," poznamenal.

Zástupci AFAM odmítli navrhované sloučení s Asociací pro kapitálový trh (AKAT), k němuž vyzval v pondělí obě organizace předseda ČSOB Asset Management Josef Beneš. "Sloučení s jakoukoliv organizací širšího zaměření by nás zbrzdilo a nechystáme se k němu," uvedl Burda. Všem členským společnostem AKAT ale nabídl spolupráci a vstup do AFAM a připomněl, že názory obou sdružení nestojí proti sobě.

AKAT nyní sdružuje asi 25 makléřských a investičních firem, které mají v Česku dominantní tržní podíl v prodeji zahraničních fondů, obchodech s akciemi na pražské burze a ve správě majetku. V zahraničních fondech měli tuzemští investoři koncem září dalších 84 miliard korun. V AFAM je po dnešním přijetí České spořitelny a Pioneer Asset Management deset společností s drtivým podílem na trhu tuzemských fondů.

Výnosy domácích podílových fondů loni podle údajů UNIS k 30. prosinci opět rostly. Nejvíce se dařilo těm fondům, které měly v majetku akcie. Akciové fondy v průměru vynesly skoro 17 procent, smíšené fondy se zhodnotily téměř o osm procent, dluhopisové fondy o 3,1 procenta a fondy peněžního trhu vykázaly zhodnocení přes jedno procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK