Koruna stála kolem 28,77 Kč/EUR, těsně nad historickým maximem

10.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. ledna (ČTK) - Česká měna po většinu dne stála těsně nad hranicí pondělního historického maxima 28,76 Kč za euro. Po 17:00 byla na 28,77 Kč/EUR. Vůči dolaru se koruna pohybovala kolem 23,84 Kč/USD, kde ji zastihl i závěr obchodů. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

Vývoj v regionu se dnes uklidnil, měny mírně oslabily s tím, jak se vybíraly zisky, uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Negativní náladu podle něj podpořil i svými projevy premiér polské vlády, podle něhož polské ministerstvo financí přijme určité kroky proti příliš silnému zlotému.

Posunout metu 28,76 Kč/EUR byť o jediný haléř je podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové velmi obtížné. "Vždy, když má koruna otestovat nové maximum, chodí kolem tohoto úkolu jako kolem horké kaše," podotkla. Naladění investorů sice zůstává optimistické, ale přesto pochybuje, že by koruna dokázala zisky rozšířit o více než o několik haléřů na 28,70 Kč/EUR. "Naopak čekáme, že v dalších dnech až týdnech kurz dočasně oslabí zpět k 29,00 Kč/EUR," dodala.

Dolar je na mezinárodních trzích poměrně stabilní, investoři stále přehodnocují monetární politiku americké centrální banky Fed, upozornil dealer J&T banky Lukáš Růžička. Dolaru se obecně nedaří v období, kdy trh je přesvědčen, že Fed ponechá sazby na stávající úrovni po delší dobu. "Proto spekulanti čekají na každá data či projev představitelů Fed, které jim pomohou v rozhodování o dalším vývoji americké měny roce 2006," poznamenal.

Domácí měna v pondělí vylepšila historické maximum z 22. prosince o čtyři haléře. Důvodem zpevnění koruny byl vývoj na trzích celého středoevropského regionu, kde se na rekord posunula i slovenská koruna a polský zlotý se posunul vůči euru až na 3,5leté maximum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK