Tendr na prodej otrokovického Moravanu-Aeroplanes byl zrušen

10.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ZLÍN 10. ledna (ČTK) - Výběrové řízení na prodej letecké továrny Moravan-Aeroplanes z Otrokovic na Zlínsku, která je od června 2004 v konkurzu, bylo zrušeno. Největší věřitel, kanadská společnost Frontier Petroleum Services (FPS), totiž chce před prodejem továrny záruku, že budou její pohledávky uspokojeny přednostně. Věřitelé se tak jedinou nabídkou, kterou obdrželi od irské firmy QucomHaps, dnes ani nezabývali. Řekl to správce Petr Hajtmar.

Firma FPS půjčila společnosti Moravan-Aeroplanes v roce 2001 asi 200 milionů korun na nákup Leteckých závodů Kunovice. Kromě splacení půjčky požadovala podíl v zakoupené společnosti. Ani jedno z toho ale nedostala. V prosinci 2004 rozhodl arbitrážní soud ve Stockholmu v její prospěch. FPS chce s prodejem počkat do doby, než o arbitrážním výroku rozhodne český soud. To ale může trvat i několik měsíců

"Do 24. ledna se pokusíme s FPS dohodnout na kompromisním řešení. Jednou z možností je například ponechání výtěžku z prodeje na kontě do doby, než soud rozhodne. Pokud se nám podaří dohodnout, budeme se bavit o dalším výběrovém řízení. Když společnou cestu nenajdeme, budu muset továrnu zřejmě směřovat k řízenému uzavření provozování," poznamenal Hajtmar.

Ve společnosti stále pracuje asi 200 zaměstnanců. "Je to hrozná nejistota. Když se nepodaří z této situace najít v dohledné době východisko, bude to pro nás všechny zřejmě znamenat ztrátu zaměstnání," řekl zástupce odborářů ve věřitelském výboru Moravanu-Aeroplanes Zdeněk Hlobil.

Tendr na prodej Moravanu-Aeroplanes měl být vyhlášen již v létě loňského roku, vše ale komplikovala nutnost vyjasnění soupisů jednotlivých konkurzních podstat. Od roku 2002 je totiž v konkurzu rovněž Moravan, bývalá mateřská společnost Moravanu- Aeroplanes. První výběrové řízení bylo vyhlášeno v říjnu loňského roku. I tehdy se do něj přihlásil jediný zájemce, společnost QucomHaps. Tendr byl kvůli formálním nedostatkům v nabídce zrušen, obratem ale bylo vyhlášeno nové.

Moravan-Aeroplanes je výrobce celokovových letadel s obchodní značkou ZLIN Z 142C, Z 242L, Z 143L a Z143Lsi používané hlavně pro tréninkové, přepravní a akrobatické účely. Zároveň je dodavatelem náhradních dílů. Továrna se také zabývá subdodávkami komponentů pro další firmy leteckého a strojírenského průmyslu. V areálu firmy je neveřejné mezinárodní letiště.

Stejné problémy jako Moravan-Aeroplanes postihly i jeho bývalou dceřinou společnost, Letecké závody Kunovice. Ty v konkurzu skončily v března roku 2004. Loni v červnu koupila v tendru kunovickou továrnu společnost Aircraft Industries, která svůj podnikatelský záměr staví především na pokračování ve výrobě letadla L 410.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK