Právo: Poslanec ČSSD navrhuje příspěvek deset tisíc na dovolenou

11.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. ledna (ČTK) - Firmy a zaměstnanci by mohli získat významné daňové úlevy na tuzemskou rekreaci. Navrhl to poslanec za ČSSD Miroslav Svoboda a jeho návrh údajně získal podporu i u některých nejvyšších představitelů jeho strany. Napsalo to Právo s tím, že příspěvek by měl činit deset tisíc korun.

Svoboda chce v rámci novely zákona o poskytování služeb v cestovním ruchu, který již ve sněmovně prošla prvním čtením, prosadit, aby zaměstnavatel mohl svému zaměstnanci poskytnout příspěvek na rekreaci v Česku s daňovou úlevou.

Daňová úleva spočívá v tom, že zaměstnavatel by si mohl odečíst příspěvek od daňového základu a neplatil by z něho daň, zdravotní ani sociální pojištění. Také zaměstnanec by z tohoto příspěvku neplatil daň ani pojistné.

Příspěvek by byl na podobném principu, jako jsou dnes stravovací poukázky. "Cílem je, aby firmy mohly lépe motivovat své pracovníky a přitom to nemusely platit ze svého zisku. Řada z nich už přesto i dnes takové příspěvky svým pracovníkům poskytuje. Toto opatření by současně významně podpořilo domácí cestovní ruch a zvýšilo zaměstnanost v některých turisticky méně vytížených regionech," řekl Právu Svoboda.

Svobodův návrh vítá nejen ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, ale i představitelé z odvětví cestovního ruchu. "Více našich občanů by na svou hlavní dovolenou zamířilo do českých regionů. To by byl velký podnět jako pro rozvoj podnikatelů, tak i regionů. Lidé na dovolené se totiž potřebují nejen ubytovat a jíst, ale baví se, sportují a využívají další služby," řekl Právu ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška.

Návrh však kritizují někteří opoziční poslanci. Martin Kocourek z ODS považuje systém poukázek na dovolenou za těžko realizovatelný a kontrolovatelný, zneužitelný a byrokratický. Svatomír Recman z KSČM sice vítá efekt pro domácí cestovní ruch, upozorňuje ale na to, že řada firem nemá ani na minimální mzdu, natož na podporu dovolených pro své zaměstnance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK