Hlavní akciové indexy v USA se v úterý příliš nezměnily

11.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 11. ledna (ČTK) - Hlavní akciové indexy ve Spojených státech se v úterý příliš nezměnily a v růstu jim bránila hlavně nedobrá výsledkové zpráva společnosti Alcoa. Za pár dnů začne období hlášení čtvrtletních výsledků a obchodníci chtějí vidět, že Alcoa je výjimkou.

Dow Jonesův index průmyslových akcií si odepsal 0,32 bodu a den uzavřel na úrovni 11.011,58 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite ale o 1,63 bodu zpevnil a obchodování uzavřel se ziskem o 0,07 procenta na 2320,32 bodu. Index S&P 500 ale klesl o 0,04 procenta na 1289,69 bodu.

Index Nasdaq zakončil den v kladných číslech už šestý den po sobě a v úterý mu pomohl především výrobce počítačů Apple. Ten sdělil, že tržby ve čtvrtém čtvrtletí dosáhly zhruba 5,7 miliardy dolarů, zatímco analytici čekali tržby 5,04 miliardy dolarů. Díky tomu se index Nasdaq vymanil ze ztrát.

"Všechno je to kvůli společnosti Alcoa," zdůvodnil slabé výsledky hlavních indexů šéf investiční společnosti Awad Asset Management Jim Awad. Podle něj ale nelze tvrdit, že Alcoa nastaví kurz i pro další firmy, které se chystají informovat o výsledcích hospodaření.

Akcie Apple se díky příznivým zprávám dostaly nad 81 dolarů a vystoupily tak na nový rekord. Firma totiž na konferenci Macworld představila několik novinek, včetně počítačů, které vůbec poprvé používají procesory Intel.

Na devizovém trhu se mírně zvýšil kurz dolaru k euru, dealeři ale převážně jen upravovali pozice a vyčkávají, až se vyjasní vyhlídky na změny úrokových sazeb ve Spojených státech a v zemích eurozóny. Očekává se, že Američané zvýší na konci ledna základní úroky naposledy, avšak záležet bude na tom, jak situaci vyhodnotí sama centrální banka.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2065 USD a zpevnil tak z předchozích 1,2083 USD, kde byl v pondělí. Na paritě s japonským jenem zůstal beze změn na 114,31 JPY, ale euro k jenu kleslo na 137,98 z předchozího kurzu 138,16 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK