Japonské akcie díky realitním firmám rostly, dolar posílil

11.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 11. ledna (ČTK) - Japonské akcie dnes posilovaly, podpořeny zisky realitních společností, které ukončily svůj čtyřdenní propad, a výrobců čipů. Těm pomohla nahoru zpráva o silnějším růstu zakázek firmy Tokyo Electron. Index Nikkei si připsal 239,24 bodu, tedy 1,48 procenta, a uzavřel na 16.363,59 bodu.

"Zájem zahraničních investorů pomohl odpoledne k obratu i u domácích hráčů," komentoval situaci na trhu obchodník Bear Sterns Hiraki Kuramoči. Upozornil, že obchodníci přestali prodávat firmy, které jsou závislé na vývoji domácího trhu, jako banky a realitní firmy. Zájem byl také o komunikační a internetový konglomerát Softbank a firmu Matsushita Electric Industrial, která v úterý představila svůj plán na výstavbu největší továrny na výrobu plazmových obrazovek na světě.

Dolar dnes rostl a vzdálil se tak tříměsíčnímu minimu proti jenu. Zisky však byly nízké, protože investoři jsou obezřetní před statistickými údaji, které by měly naznačit další vývoj americké ekonomiky a měnové politiky. V úzkém rozpětí se nejspíš dolar bude pohybovat až do čtvrtka, kdy bude zveřejněna zpráva o vývoji deficitu zahraničního obchodu.

V závěru obchodování dolar k jenu stoupl na 114,52 JPY z úterních newyorských 114,32 JPY a k euru zůstal téměř beze změny na 1,2067 USD. Euro k jenu stouplo o 0,3 procenta na 138,35 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK