Koruna posílila na 28,78 Kč/EUR, stále je blízko rekordu

11.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. ledna (ČTK) - Koruna dopoledne při klidném obchodování lehce posílila na 28,78 Kč za euro, kde stála po 10:30. Stále se tak drží pouze několik haléřů nad pondělním historickým maximem. Česká měna dnes může rekord o pár haléřů posunout, ale její výraznější posílení se nečeká, řekl dealer ING Wholesale Banking Josef Jeřicha. Vůči dolaru je koruna proti úternímu závěru mírně slabší na 23,88 Kč/USD.

Ostatní středoevropské měny zatím podle Jeřichy spíše stagnují či oslabují, takže negativní nálada nedovoluje koruně více zpevnit. Průmyslová výroba za listopad vzrostla o 7,2 procenta, což nebylo překvapivé a tomu odpovídá i prakticky nulová reakce tuzemského devizového trhu, doplnil analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Dolar dnes nevykazuje významnější změny, obchodování se omezuje na úzké pásmo kolem 1,2060 USD/EUR. Za klidnější vývoj může podle Vlka absence nových dat z ekonomiky. Důležité informace přijdou na trh až ve čtvrtek, především půjde o americkou obchodní bilanci a také jednání Evropské centrální banky o sazbách, dodal.

Domácí měna v pondělí vylepšila historické maximum z 22. prosince o čtyři haléře na 28,76 Kč/EUR. Důvodem zpevnění koruny byl vývoj na trzích celého středoevropského regionu, kde se na rekord posunula i slovenská koruna a polský zlotý se posunul vůči euru až na 3,5leté maximum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK