ŘLP zvýšilo od ledna ceny traťových služeb o 32 procent

11.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. ledna (ČTK) - Řízení letového provozu ČR zvýšilo ceny traťových služeb o 32 procent. Dopravci tak za tzv. přeletovou jednotku, která zahrnuje uletěnou vzdálenost a maximální hmotnost letadla, zaplatí 34,96 eura (cca 1006 Kč). Řekl to mluvčí podniku Richard Klíma.

I přes zvýšení ceny patří český vzdušný prostor k nejlevnějším v Evropě. Nižší ceny než Česko má šest zemí sdružení Eurocontrol.

Ceny ŘLP stanovuje na základě mezinárodních pravidel na základě nákladů a přiměřené výše zisku. Skokový nárůst ceny, který podnik avizoval již několik let, je dán investicí do nového střediska řízení letového provozu v Jenči. Objekt v hodnotě téměř čtyř miliard korun podnik dokončil letos, provoz středisko zahájí v roce 2007.

Po sporech s národním dopravcem ČSA, podle kterého si ŘLP účtuje nejvyšší ceny v Evropě za přibližovací služby na letišti Praha, podnik nakonec od ledna poplatky snížil z 205 Kč na 195 Kč za tunu maximální vzletové hmotnosti. Tato cena je platná i pro regionální letiště v Brně, Ostravě a Karlových Varech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK