Agentura Fitch potvrdila loňské zvýšení ratingu ČR

11.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 11. ledna (zpravodaj ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch potvrdila loňské zvýšení hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky o jeden stupeň. Výhled zůstává podle agentury stabilní a ředitel příslušného oddělení Fitch Edward Parker uvedl, že pokračuje úctyhodný makroekonomický výkon České republiky.

Loňské zvýšení dlouhodobých devizových závazků České republiky na stupeň A, hodnocení dlouhodobých dluhů v korunách na A+ a krátkodobý devizový rating na F1 zdůvodnila agentura Fitch silným hospodářským růstem, rychlou reálnou hospodářskou konvergencí se západní Evropou a proti očekáváním lepším výkonem veřejných financí. Podle Fitche není důvod toto hodnocení měnit. V dlouhodobé perspektivě považuje za pravděpodobnější, že bude rating dále zlepšen, spíše než snížen.

Fitch v tiskovém oznámení upozornila na zlepšení v zahraničním obchodě, zlepšení přímých zahraničních investic a růst hrubého domácího produktu v roce 2005 o 4,9 procenta. HDP na hlavu je nyní na 70 procentech průměru rozšířené EU. ČR je celkově vůči zahraniční věřitelem a má ve vztahu k cizině dobrou likviditu.

Přestože Fitch oceňuje zlepšení veřejných financí, označuje je současně za hlavní omezení pro rating a hlavní riziko pro případné zhoršení. Varuje, že výjimečné faktory a nedbalá kontrola výdajů mohou veřejný deficit zvýšit. Jelikož resortní ministerstva mají k dispozici prostředky zhruba ve výši 1,2 procenta hrubého domácího produktu, které byly převedeny z loňského rozpočtu, je i s ohledem na volby riziko uvolnění fiskální politiky. Velikost příjmů a nenáročné (výdajové) cíle rozpočtu na rok 2006 by podle agentury měly znamenat, že se podaří udržet plánovaný cíl deficitu ve výši 3,8 HDP.

Fitch se domnívá, že po volbách bude velký prostor k tomu, aby se deficit redukoval pod hranici tří procent HDP do roku 2008, takže by ČR mohla přijmout euro v roce 2010, pokud to i nadále bude jejím politickým cílem. V dlouhodobé perspektivě ale ČR čekají demografické tlaky, takže by měla provést zásadní reformy financování zdravotnictví a důchodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK