Těžba uhlí loni v ČR stagnovala na 61 milionu tun

11.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. ledna (ČTK) - Těžba důlních společností v České republice v minulém roce stagnovala na 61 milionu tun uhlí. O 0,1 milionu tun poklesla produkce černého uhlí, těžba hnědého uhlí naopak o stejný objem stoupla na 48,2 milionu tun. Vyplývá to z údajů důlních firem. Ceny uhlí by se měly letos mírně zvýšit.

Největší hnědouhelný producent Severočeské doly loni vytěžil zhruba stejně jako o rok dříve, téměř 21,8 milionu tun. "V roce 2006 neočekáváme na trhu s hnědým uhlím žádné významnější změny ve srovnání s rokem 2005. Očekáváme odbytovou těžbu v přibližně stejné výši," uvedl obchodní ředitel SD Jan Demjanovič.

Dvojka na hnědouhelném trhu, Mostecká uhelná společnost, loni mírně snížila těžbu o 0,1 milionu tun na 16,1 milionu a na trhu drží nadále zhruba třetinový podíl. Ceny uhlí by podle mluvčí Liběny Novotné měly letos meziročně stoupnout v průměru o pět až šest procent. Třetí společnosti Sokolovské uhelné stoupla loni těžba podle předběžných údajů o 0,2 milionu na 10,3 milionu tun.

Černouhelná OKD, kam patří i těžba dolu ČSM, který byl původně součástí společnosti ČMD, vytěžila v minulém roce 12,8 milionu run uhlí, meziročně zhruba o 0,1 milionu tun méně. Letošní zdražení energetického uhlí podle mluvčí Věry Breiové nepřesáhne pět procent.

Černouhelný trh podle Breiové v posledním čtvrtletí minulého roku postihl propad poptávky a v souvislosti s tím i pokles cen. "Pro trh s uhlím bude v roce 2006 zásadní vývoj v souvislosti s Čínou, bude-li pokles poptávky pokračovat," uvedla.

Hnědouhelné firmy si od letošního roku stejně jako loni slibují vyřešení situace ohledně územních limitů na těžbu uhlí. Ty se týkají především MUS, na jejímž území jsou lokality se zásobami uhlí. Prolomení těchto limitů by však znamenalo zbourání obcí Horní Jiřetín a Černice, což místní obyvatelé odmítají. V Ústí nad Labem v úterý začalo veřejné projednávání územního plánu kraje, který by měl o limitech rozhodnout.

Těžbu uhlí za limity předpokládá například státní energetická koncepce, kterou vláda před téměř dvěma roky schválila a na níž se MUS odkazuje. "Státní energetická koncepce přikládá hnědému uhlí významnou roli v pokrývání energetických potřeb státu, počítá s dlouhodobou těžbou uhlí, ovšem zatím chybí jasné právní prostředí pro investory v oblasti těžby a energetiky," uvedla Novotná.

Uhelný průmysl v minulém roce prošel také změnou majetkových poměrů. Nejprve na začátku roku Mosteckou uhelnou koupila Severočeská uhelná od fondu Appian a na podzim stát prodal svůj většinový podíl v Severočeských dolech další státní společnosti ČEZ za devět miliard korun. OKD loni prošlo sloučením se společnostmi ČMD, K.O.P. a OKD, Podnikatelská. Veškeré těžební aktivity bude nadále provozovat divize OKD Mining.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK