Koruna vylepšila historické maximum na 28,70 Kč/EUR

11.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. ledna (ČTK) - Česká měna vylepšila historické maximum k euru na 28,70 Kč/EUR. Dosavadní nejsilnější hodnotu z počátku týdne tak posunula o dalších šest haléřů. Důvodem je posilování všech středoevropských měn, řekl Jan Vejmělek z Komerční banky. K dolaru koruna zpevnila na 23,75 Kč/USD.

Zahraniční investoři si středoevropské měny v posledních dnech oblíbili. Na historické maximum se ve středu dostala i slovenská koruna, která se nyní obchoduje kolem úrovně 37,40 SKK/EUR. K novému rekordu jí pomohl i menší deficit zahraničního obchodu za listopad. Výrazně posiloval rovněž polský zlotý, a to kvůli rostoucí naději na schválení státního rozpočtu, uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Podle Vejmělka nelze vyloučit, že by koruna mohla posílit ještě na mírně silnější hodnoty. "Poté bych čekal korekci, ale ne v nejbližších dnech," řekl. Impulz k dalšímu vývoji koruny by mohlo přinést páteční zveřejnění platební bilance, případně vývoj v Polsku.

Silná koruna zlevňuje dovážené zboží či dovolené v zahraničí a odvrací potřebu zvyšovat úrokové sazby. Doplácejí však na ni čeští vývozci, kteří za své zboží dostávají méně peněz.

Americký dolar přes den mírně ztrácel, na trhu však chyběla důležitá data. Tamní investoři čekají na čtvrteční zveřejnění zahraničního obchodu za listopad. Trhy v Evropské unii zase vyhlížejí jednání Evropské centrální banky, změnu sazeb v eurozóně však neočekávají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK