Ceny kremací letos vzrostou až o 6O procent

11.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. ledna (ČTK) - Ceny kremací se letos kvůli dražšímu plynu zvýší až o 60 procent, takže lidé za zpopelnění zesnulých příbuzných zaplatí o několik stokorun více. Provozovatelé krematorií shodně tvrdí, že poplatky za zpopelnění neupravovali několik let a nyní již nedokáží výraznému růstu cen energií čelit jinak než zdražením těchto služeb. Zpopelnění patří v Česku mezi nejčastější formy pohřbívání zemřelých.

Například v Praze by poplatky za zpopelnění měly v prvním pololetí letošního roku vzrůst na 1900 z 1200 korun. "Na magistrátu již leží žádost," řekl ředitel Pohřebního ústavu hlavního města Prahy Julius Mlčoch. Dodal, že pokud magistrát návrh schválí, měly by ceny kremací vzrůst ve druhém čtvrtletí. "Cenu kremací jsme neupravovali od roku 1999, náklady na energie přitom od té doby výrazně vzrostly," uvedl Mlčoch.

Cena kremací zřejmě brzy vzroste také na Olomoucku. Tamní radnice totiž schválila zvýšení těchto poplatků o 40 procent na 1400 korun. Rozhodnutí vedení města vysvětlilo mimo jiné právě růstem cen energií. Nová sazba začne platit od 1. února.

"O navýšení nás požádal provozovatel krematoria. Udělali jsme si ekonomickou analýzu a z ní vyplynulo, že rentabilita v krematoriu je vzhledem k rostoucím nákladům a nájmu velmi nízká," řekl dnes novinářům náměstek olomouckého primátora Vladimír Pokorný. Radnice poplatky neměnila od roku 1997.

Vedení Moravské pohřební společnosti, která olomoucké krematorium provozuje, zatím nemá o rozhodnutí vedení města oficiální informace. "Mohu ale říci, že v případě, že nám rada umožní poplatek navýšit, využijeme toho," řekl jednatel firmy Oldřich Tuška.

O zvýšení cen kremací kvůli dražšímu plynu vážně uvažují také Pohřební a hřbitovní služby města Brna. "Nárůst cen (plynu) je opravdu výrazný. V prvním čtvrtletí letošního roku chceme ještě poplatky pomocí vnitřních úspor udržet na současné úrovni, ale poté ceny kremací určitě vzrostou," uvedla pracovnice Pohřebních a hřbitovních služeb města Brna.

Cena plynu pro podnikatele vzrostla letos v lednu o 8,5 procenta a loni na podzim zhruba o 20 procent. Moderní kremační pece se přitom vyznačují vysokou spotřebou plynu, takže platby za jeho odběr patří mezi hlavní nákladové položky krematorií.

Některá krematoria proto zvýšila ceny již loni na podzim po prvním zdražení plynu. "Zpopelnění nyní stojí 1850 korun, předtím to bylo pod 1700 korunami," uvedl vedoucí krematoria v Klatovech Jaroslav Vizinger.

Ze způsobů pohřbívání převažuje v Česku právě zpopelňování, kde s podílem 76 procent drží země světový primát. Ceny standardních pohřbů se pohybují od 10.000 do 12.000 korun v případě kremace a od 15.000 korun při uložení ostatků do země. Významnou položkou je cena rakví, kde řada pramenů uvádí rozmezí od 3000 do 25.000 korun.

V Česku je zhruba 28 krematorií a kolem 6500 hřbitovů, kde je zpopelněno nebo pochováno mezi 100.000 až 110.000 lidmi ročně. Obor pohřebnictví zaměstnává ve 450 firmách kolem 4000 lidí a jeho roční tržby se pohybují na úrovni miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK