Odboráři ČSA odmítají Tvrdíka v dozorčí radě podniku

11.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. ledna (ČTK) - Odboráři ČSA odmítají snahu dosadit do dozorčí rady podniku Jaroslava Tvrdíka, který příští týden skončí ve funkci prezidenta ČSA. Zástupci pěti odborových centrál ČSA to uvedli v prohlášení, které ČTK poskytl šéf sdružení dopravních pilotů CZ Alpa Radomil Kratochvíl.

Podnik pod Tvrdíkovým vedením podle nich vykázal nejhorší výsledky za posledních deset let. Za špatnými výsledky nejsou podle zástupců zaměstnanců jen externí vlivy, především růst cen paliv, jak tvrdí vedení aerolinií, ale zejména manažerské chyby. Člen představenstva ČSA Jan Váňa řekl, že představenstvo i management podniku se stanoviskem odborů kategoricky nesouhlasí.

Od ledna do listopadu loňského roku ČSA podle odborářů vykázaly kumulovanou ztrátu 619 milionů korun, což je nejhorší výsledek za posledních deset let. "Provozní úvěry k listopadu 2005 jsou na bezprecedentní výši. Běžné výdaje převyšují běžné příjmy," uvádí se v prohlášení. Podle dřívějšího Tvrdíkova vyjádření ČSA za loňský rok očekávají ztrátu 330 milionů korun, proti předloňskému zisku 324 milionů korun.

Váňa připomněl, že ČSA v mezinárodních účetních standardech očekávají na rozdíl od řady srovnatelných leteckých společností dokonce zisk v řádu tří až čtyř milionů USD (asi 70 až 90 milionů korun). Podle analytika Tibora Bokora by letecké společnosti v současné krizi způsobené razantním růstem cen paliva měly vykazovat zhruba pětiprocentní návratnost vlastního kapitálu. U ČSA by to znamenalo zisk zhruba 100 milionů korun podle mezinárodních standardů.

Růst cen paliva se v hospodaření odrazil růstem nákladů ČSA o víc než miliardu. Díky tomu mohla být ztráta ještě výrazně vyšší, řekl Bokor.

Za Tvrdíkova působení se podle odborářů zhoršila i firemní kultura. V podniku podle nich panuje atmosféra nedůvěry, nejistoty a strachu. ČSA opustilo mnoho odborníků a bylo nahrazeno lidmi bez znalostí a zkušeností z letecké dopravy. Neustálé chaotické reorganizace nazývané "Transformací" způsobily, že někteří pracovníci ani nevědí, kdo jsou jejich nadřízení. Kolektivní smlouvy, uzavřené s nejvyšším vedením, nejsou v mnoha bodech plněny, uvedli zástupci odborů ČSA.

Jmenování Tvrdíka do dozorčí rady, s čímž počítá stát, který je vlastníkem ČSA, proto podle odborářů není v současné situaci vůbec vhodným řešením. Dozorčí rada totiž bude muset provést objektivní a nezávislé posouzení současného stavu ČSA. Dozorčí rada by měla vedle menšiny zástupců zvolených zaměstnanci sestávat z odborníků, kteří budou fundovaně kontrolovat rozhodnutí managementu, tvrdí odboráři.

Prohlášení podepsali nejvyšší představitelé pěti odborových centrál působících v ČSA, a to zástupci pilotů, posádek letadel i pozemních zaměstnanců. Stejné odborové organizace zaslaly před vánocemi vládě kritický dopis o situaci v ČSA, který byl podle některých informací impulzem pro změnu v čele podniku. Dosavadního prezidenta Tvrdíka má nahradit současný člen představenstva a ředitel správy energetické firmy ČEZ Radomír Lašák. Tvrdík se stane manažerem volební kampaně ČSSD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK