Koruna vylepšila maximum o šest haléřů na 28,70 Kč/EUR

11.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. ledna (ČTK) - Česká měna ve středu vylepšila historický rekord k euru na 28,70 Kč/EUR a dosavadní nejsilnější hodnotu z počátku týdne tak posunula o dalších šest haléřů. Důvodem bylo posilování ostatních středoevropských měn. Po 17:00 stála koruna na 28,73 Kč/EUR. K dolaru zpevnila na 23,75 Kč/USD. Vyplývá to z informací společnosti Patria.

V pozadí dnešního posílení domácí měny nestály žádné nové informace, ale příznivý vývoj na okolních trzích a spekulace, upozornil analytik Volksbank Vladimír Pikora. Mnoho hráčů podle něj vsází na to, že se korejská automobilka Hyundai rozhodne pro výstavbu továrny v Česku.

Zahraniční investoři si středoevropské měny v posledních dnech oblíbili. Na historické maximum se dnes dostala i slovenská koruna, která se obchodovala kolem 37,40 SKK/EUR. K novému rekordu jí pomohl i menší deficit zahraničního obchodu za listopad. Díky rostoucí naději na schválení státního rozpočtu výrazně posiloval rovněž polský zlotý, uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Posilování středoevropských měn šlo podle Pikory tak daleko, že se guvernér polské centrální banky hodlá setkat s polským premiérem, aby diskutovali o silném zlotém. "Pokud by našli řešení jak zkrotit zlotý, mohli by tím přibouchnout dveře koruně k dalšímu posílení," poznamenal.

Analytik Komerční banky Jan Vejmělek nevyloučil, že by koruna mohla posílit ještě na mírně silnější hodnoty. "Poté bych čekal korekci, ale ne v nejbližších dnech," řekl. Impulz k dalšímu vývoji koruny by prý mohlo přinést páteční zveřejnění platební bilance, případně vývoj v Polsku.

Silná koruna zlevňuje dovážené zboží či dovolené v zahraničí a odvrací potřebu zvyšovat úrokové sazby. Doplácejí však na ni čeští vývozci, kteří za své zboží dostávají méně peněz.

Americký dolar přes den mírně ztrácel, na trhu však chyběla důležitá data. Tamní investoři čekají na čtvrteční zveřejnění zahraničního obchodu za listopad. Trhy v Evropské unii zase vyhlížejí jednání Evropské centrální banky, změnu sazeb v eurozóně však neočekávají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK