Akcie amerických korporací se dopoledne vyvíjely smíšeně

11.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 11. ledna (ČTK) - Akcie amerických korporací se dopoledne pohybovaly oběma směry. Nákupní zájem vyvolala díky lepšímu doporučení od makléřů počítačová firma Apple, výrobce populárních přehrávačů iPod. Prodejní tlaky na trhu proti tomu vyvolalo výsledkové varování chemického koncernu DuPont.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času, tedy v 18 hodin SEČ, klesl o 0,1 procenta na 11.000,7 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v poledne snížil o 0,06 procenta na 2321,6 bodu.

Akcie Apple v jednu chvíli posílily o 2,5 procenta na 82,89 dolaru, když během dne dosáhla emise nového rekordu 83,92 dolaru. Cenový cíl akciím firmy zvýšila Banc of America Securities na 87 ze 78 dolarů. Investiční banka UBS posunula své doporučení pro Apple na 100 z 86 dolarů. S akciemi Apple se obchoduje na trhu Nasdaq.

DuPont je už druhou firmou z Dow Jonesova indexu, která tento týden posílila obavy z nynější vlny výsledkových zpráv. V úterý se na trhu projevila negativně zpráva hliníkárenského koncernu Alcoa. DuPont dnes oslabil o 2,8 procenta na 41,36 dolaru.

Začínající vlna výsledkových zpráv za poslední tři měsíce minulého roku má investorům ukázat, zda bude trh pokračovat v počátečním růstu. Akcie zahájily letošní rok pěti dny zisků za sebou, napsala agentura Reuters.

Vysoký zájem o přehrávače iPod od Apple Computer způsobuje, že popularity přístrojů využívají ke zvýšení tržeb i další firmy. Paměťové čipy NAND do iPodů bude Apple odebírat od firem Hynix, Intel, Micron, Toshiba a Samsung Electronics. Obliby iPodů využívají i některé oděvní firmy, například Levi Strauss se speciálními džínsy. V celém světě se od uvedení na trh v roce 2001 prodalo už více než 42 milionů iPodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK