Německá ekonomika loni zpomalila růst na 0,9 procenta

12.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BERLÍN 12. ledna (ČTK) - Růst německé ekonomiky se loni zpomalil na 0,9 procenta z tempa 1,6 procenta v roce 2004. Největší evropské ekonomice nedovolila pokračovat v oživení především stagnace spotřebních výdajů, uvedl v odhadu spolkový statistický úřad.

Ještě v listopadu odhadovali vládní poradci loňský růst na 0,8 procenta, v signálech zrychlení růstu ke konci roku však soukromí ekonomové své prognózy mírně zvýšili. Podle posledního průzkumu agentury Reuters čekali v průměru růst o rovné jedno procento.

Pro poslední čtvrtletí úřad odhadl meziroční tempo růstu na zhruba jedno procento. Jeho předseda Johann Hahlen však na tiskové konferenci řekl, že proti třetímu čtvrtletí HDP na konci roku žádný růst nevykázal.

Statistický úřad navzdory známkám oživení zůstal opatrný a situaci domácí poptávky a trhu práce dnes označil nadále za "problematickou". Za celý loňský rok soukromá spotřeba zůstala beze změny po růstu o 0,6 procenta v roce 2004.

Loňský růst tak byl podle úřadu založen hlavně na dalším výrazném přírůstku exportu. Ten vzrostl o 6,2 procenta po předloňském tempu 9,3 procenta, zatímco dovoz se zvýšil o pět procent po sedmiprocentním růstu v roce 2004.

K růstu loni také přispělo zpomalení poklesu veřejné spotřeby a zesílení investic do firemního vybavení. Prohloubil se naopak propad stavebních investic, které klesly o 3,6 procenta a zaznamenaly šestý rok poklesu po sobě.

"Ani nadále se neobjevují známky široce založeného a samočinně udržitelného hospodářského růstu," konstatoval úřad. Připustil však, že ve druhé polovině roku růst akceleroval.

Ekonomové jsou ale optimističtější, protože spoléhají na letošní oživení domácí poptávky. "Věřím, že rok 2006 bude pro německou ekonomiku příznivým rokem," řekla Ulrike Kastensová z firmy Sal. Oppenheim.

Úřad také zjistil, že po přepočítání na stejný počet pracovních dní činilo loňské tempo růstu HDP 1,1 procenta, a bylo tak stejné jako v roce 2004. Pro celou eurozónu se pro rok 2005 počítá s růstem o 1,3 procenta ve srovnání s tempem 3,5 procenta v USA a 2,5 procenta v Japonsku. Česká ekonomika rostla loni podle odhadů o necelých pět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK