Koruna sestoupila z rekordních hodnot, oslabila na 28,76 Kč/EUR

12.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. ledna (ČTK) - Česká měna sestoupila ze středečních rekordních hodnot. Kvůli vývoji v celém středoevropském regionu oslabila na 28,76 Kč/EUR, řekl dealer ING Wholesale Banking Josef Jeřicha. Vůči dolaru koruna naopak posílila na 23,67 Kč/USD.

Ve středu koruna vylepšila svůj rekord na 28,70 Kč/EUR, podle některých analytiků se objevil i obchod na 28,67 Kč/EUR. Na historická maxima vystoupala i slovenská měna. Stejně jako dnes byl důvodem především vývoj polského zlotého, který nyní diktuje směr všem středoevropským měnám. Zatímco ve středu zlotý posiloval, dnes naopak padá.

Po zbytek dne Jeřicha očekává, že by koruna mohla zůstat kolem současné úrovně nebo mírně oslabit. V nejbližších dnech však nelze vyloučit ani posílení na další rekordní maxima, pokud by se investoři začali o střední Evropu opět zajímat.

Koruně k silným hodnotám pomáhají i spekulace, že se korejská automobilka Hyundai rozhodne pro výstavbu továrny v Česku. Důležitou roli hrají i dlouhodobě dobré výsledky zahraničního obchodu a průmyslu. Impuls k dalšímu vývoji koruny by mohlo přinést páteční zveřejnění platební bilance, případně schvalování státního rozpočtu v Polsku.

Silná koruna zlevňuje dovážené zboží či dovolené v zahraničí a odvrací potřebu zvyšovat úrokové sazby. Doplácejí však na ni čeští vývozci, kteří za své zboží dostávají méně peněz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK