Nejvíce lidí v EU podniká v Řecku v turistických oblastech

12.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. ledna (ČTK) - Nejvíce lidí podniká v zemích Evropské unie v turistických oblastech v Řecku, nejméně naopak v některých francouzských regionech. V Česku je nejvyšší podíl samostatně podnikajících občanů v Praze, nejnižší v Moravskoslezském kraji. Vyplývá to z údajů statistického úřadu Eurostat, které zveřejnil server Měšec.cz.

Z 254 regionů EU převyšuje podíl podnikajících občanů dvacet procent v 56 oblastech, z nichž dvacet leží v Itálii, 13 v Řecku, devět v Polsku, šest ve Španělsku, pět v Portugalsku a po jednom v Česku, Velké Británii a na Kypru. Úplně nejvíce podnikatelů je v regionech Peloponés (44,6 procenta), Jónské ostrovy (42,3 procenta) a Egejské ostrovy severní (40,6 procenta).

Naproti tomu v 59 regionech unie je podíl podnikatelů nižší než deset procent. Celkem 24 regionů jich leží v Německu, deset v Británii, devět ve Francii, čtyři ve Švédsku, tři v Rakousku, dva v Nizozemsku a po jednom v Dánsku, Estonsku, Lucembursku, Lotyšsku a Slovinsku. Nejméně podnikatelů je ve francouzských regionech Horní Normandie (6,3 procenta), Alsasko a Lotrinsko (6,9 procenta) a Ile-de-France (sedm procent).

Počet drobných podnikatelů v EU mírně roste, upozornil analytik serveru Petr Gola. Schopným podle něj podnikání otevírá šanci vydělat si mnohem více než jako zaměstnanec někoho jiného nebo ve státní sféře. Nejvíce podnikají lidé, jako jsou daňoví či finanční poradci, řemeslníci, kadeřnice či pekaři, dodal.

Malí podnikatelé se výrazným způsobem podílejí na ekonomickém rozvoji země. Především firmy do deseti zaměstnanců mají nejvyšší produktivitu práce a podílejí se výrazným způsobem na tvoření nových pracovních míst. V regionech, kde se daří drobným živnostníkům, je nižší nezaměstnanost, než je průměr v daném státě, dodal analytik.

Více samostatně podnikají muži, kterých v EU podniká 21 procent, zatímco žen pouze 11 procent. Více drobných podnikatelů je v jižních zemích Evropské unie, které mají díky cestovnímu ruchu pro podnikání ideální podmínky. "Lidé na dovolené nehledí na nějakou tu korunu či euro, přijeli si přece užít, a využívají tak všechny možné i nemožné nabízené služby," poznamenal Gola.

Počet podnikatelů v Česku klesl loni o 35.000 na 910.800. Zástupci podnikatelů snížení připisují menší podpoře malého a středního podnikání v porovnání s podmínkami zahraničních investorů. Ministerstvo financí tvrdí, že končící podnikatelé byli vesměs lidé, kteří pouze vlastnili živnostenské oprávnění, ale ve skutečnosti nepodnikali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK