Pitr: Do hry o Setuzu by mohl vstoupit nový investor

12.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. ledna (ČTK) - Do hry o potravinářskou firmu Setuza by mohl vstoupit v blízké době nový investor. Řekl to podnikatel Tomáš Pitr, který zastupuje majoritního vlastníka Setuzy, společnost Český olej. Ta podle něj již dala najevo, že je připravena prodat svoji účast v Setuze zájemci, který by byl schopen vyřešit vztahy podniku se státem a stabilizovat jeho situaci.

Český olej ovládl Setuzu loni v listopadu poté, co na něj byl Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond nucen převést na základě opční smlouvy z roku 2002 celkem 38 procent akcií potravinářské firmy. Podíl Českého oleje po přikoupení dalších akcií překročil 90 procent. Státu zbyla vůči podniku zhruba čtyřmiliardová pohledávka, s jejíž pomocí chce znovu získat v Setuze akciový podíl. V krajním případě by ale stát firmu zřejmě mohl poslat i do konkurzu.

Pohledávku drží Česká konsolidační agentura, která ji má z rozhodnutí vlády převést na PGRFL. Ten již začal jednat s vlastníky Setuzy o konečném řešení. Podle dosavadních informací však jednání zatím zdaleka nedospěla k závěru.

Setuza si proti zmíněné pohledávce započítává takzvanou Nemethovu pohledávku vůči státu a je připravena od zápočtu ustoupit a dluh uznat jen v případě, že se její majitelé dohodnou s PGRLF na společném postupu. Dohodě a obnovení státního vlivu dává podle svých slov přednost ministr zemědělství Jan Mládek.

Pitr je ale spíš skeptický, a to i kvůli tomu, že je ve velké nelibosti u premiéra Jiřího Paroubka. Ten před časem Pitra nařkl z rozpoutání aféry kolem privatizace Unipetrolu, v níž je z braní úplatku podezřelý bývalý šéf premiérova kabinetu Zdeněk Doležel (ČSSD).

Řešením by tak mohl být podle podnikatele prostředník, tedy poradenská firma, která později najde investora, nebo přímo nový zájemce o Setuzu.

Jednání o převodu pohledávky státu ve výši 4,1 miliardy korun vůči Setuze na PGRLF dnes přerušila dozorčí rada ČKA a vrátit by se k němu měla za 14 dní. Proti převodu se staví předseda rady Vlastimil Tlustý (ODS).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK