Szurman: ČR se velmi výrazně přiblížila k investici Hyundai

12.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. ledna (ČTK) - Česká republika se podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Roberta Szurmana velmi výrazně přiblížila k mnohamiliardové investici jihokorejské automobilky Hyundai, která v Evropě plánuje stavbu nové automobilky. Szurman to řekl novinářům po příletu z jihokorejského Soulu, kde česká delegace jednala o podmínkách této obří investice.

Vedení společnosti Hyundai má rozhodnutí, kde novou továrnu postaví, oznámit do konce ledna. V ČR mají největší šanci Nošovice.

"Včerejší desetihodinové a dnešní dopolední vyjednávání otupilo spoustu hran, které existovaly. Myslím, že jsme se výrazně, velmi výrazně posunuli dopředu k jakémusi finiši, který samozřejmě teprve musí být oznámen, pravděpodobně do konce ledna, ze strany společnosti Hyundai," uvedl Szurman.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban řekl, že vedení společnosti Hyundai by mělo do konce ledna přijet do Prahy dohodnout poslední detaily investičních podmínek. "Jsem velmi optimistický a věřím, že do konce ledna dojde k dohodě na základních principech a to tak, abychom mohli (s Hyundai) neprodleně sepsat a podepsat memorandum o této investici. Největší šanci ji získat má zóna Nošovice," uvedl Urban.

Hyundai chce do stavby továrny investovat 30 až 40 miliard Kč, podle dnešního sdělení mluvčí Moravskoslezského kraje dokonce 45 miliard Kč, a ročně vyrábět asi 300.000 vozidel. Továrna by měla přímo zaměstnat kolem 3000 lidí, v dodavatelských firmách by mohlo podle CzechInvestu vzniknout více než 10.000 pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK