Google nabídne výkonný vyhledávač i pro firemní dokumenty

12.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SAN FRANCISCO 12. ledna (ČTK) - Největší světový internetový vyhledávač Google zavádí dva nové výkonné systémy, které vyjdou vstříc rostoucí poptávce po vyhledávání podnikových dokumentů.

Google uvedl, že nabízí dva nové vyhledávače Mini pro malé až středně velké společnosti. Jeden z nich je schopen nalézt až 200 tisíc interních podnikových dokumentů a přijde na 5995 dolarů, tedy 143.500 Kč. Další vyhledá až 300 tisíc dokumentů a je za 8995 dolarů.

Vyhledávače jsou kombinací hardwaru a softwaru, který je schopen hledat data v intranetových dokumentech v rámci podniku nebo se dá využít k externímu vyhledávání na internetových stránkách firmy. Vyhledávací zařízení představují jen zlomek příjmů Google. Zhruba 99 procent tržeb podniku přináší reklama při internetovém vyhledávání.

Obě nová zařízení pracují jako nynější Google Mini, který podnik zavedl před rokem. Tento vyhledávač má kapacitu na prohlížení 100 tisíc dokumentů a je za 2995 dolarů.

Google již prodal tisíce vyhledávačů Mini více než dvěma tisícovkám organizací, uvedl ředitel podnikové divize Google Enterprise Dave Girouard. Bližší údaje ale neposkytl. Velkým podnikům a vládním organizacím Google nabízí Google Search Appliance, jehož ceny začínají na 30 tisících dolarů.

Podle průzkumové agentury IDC dosáhl předloni obrat za zařízení vyhledávající v podnikových dokumentech 750 milionů dolarů. Loňské tržby se odhadují na 900 milionů.

Největší firmou na trhu intranetového vyhledávání je anglická společnost Autonomy Corp. Ta loni v listopadu schválila, že koupí dvojku Verity za 500 milionů dolarů. Dalšími rivaly na rozdrobeném trhu jsou norské společnosti Fast Search a Transfer, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK