LN: ČSOB je ve sporu se státem o úvěr za 16 miliard Kč

13.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. ledna (ČTK) - V právní spory mezi státem a ČSOB může vyústit prodej majetku zkrachovalé Investiční a Poštovní banky. Majetek IPB koupila v roce 2000 od nuceného správce právě ČSOB. Za problémové úvěry zkrachovalé banky se přitom zaručil stát. Banka tak získala možnost převést pohledávky ve výši asi 16 miliard korun na Českou konsolidační agenturu. Napsaly to Lidové noviny.

ČKA má přitom možnost špatné dluhy ČSOB vrátit. Ukázal to případ pohledávky společnosti J.Ring. Konsolidační agentura vyhrála sport s ČSOB a ta jí musela vrátit 1,7 miliardy korun. Díky státním zárukám ale nyní může ČSOB tyto peníze požadovat od ministerstva financí.

Pokud by ČKA vedla spory o problematické úvěry, které mají právní vady, mohla by část peněz dostat zpět. Ty by pak ČSOB musela nárokovat u ministerstva financí. Jak ale ukazuje případ pohledávky za společností J.Ring, ne vždy je ministerstvo financí ochotné zaplatit ČSOB požadované částky.

V návrhu státního rozpočtu je přitom uvedeno, že celou záležitost bude zřejmě rozhodovat soud. Podle mluvčího ČSOB Milana Tománka se všechny sporné věci z oblasti státních záruk řeší před vídeňskou arbitráží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK