Inflace na Slovensku v prosinci zrychlila tempo na 3,7 pct

13.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 13. ledna (zpravodaj ČTK) - Meziroční míra růstu spotřebitelských cen na Slovensku v prosinci zrychlila tempo na loni nejvyšších 3,7 procenta z listopadových 3,4 procenta. Průměrná inflace za minulý rok ale zpomalila na 2,7 z 7,5 procenta v roce 2004. Údaje zveřejnil slovenský statistický úřad. V samotném prosinci ceny stouply o 0,1 procenta, zatímco v listopadu se meziměsíčně nezměnily.

Prosincová data jsou v souladu s odhady analytiků, kteří očekávali meziroční inflaci v průměru na 3,68 procenta a meziměsíční zvýšení cen proti listopadu o 0,13 procenta.

Tempo růstu roční míry jádrové inflace, která nezahrnuje změny regulovaných cen a nepřímých daní, v prosinci zrychlilo na 1,7 z 1,2 procenta v listopadu. V samotném posledním měsíci loňska se ceny podle jádrové inflace zvýšily o 0,1 procenta, v předchozím měsíci se nezměnily.

Nejrychleji v prosinci proti listopadu stouply ceny za bydlení, vodu, elektřinu, plyn a jiná paliva, a to o 0,6 procenta. Potraviny a nealkoholické nápoje zdražily o 0,2 procenta. O 1,1 procenta klesly v dopravě a 0,1 procenta zlevnily alkoholické nápoje a tabák.

Při meziročním srovnání se v prosinci nejvíce, až o 16,6 procenta, zvýšily ceny za vzdělání. Ceny za bydlení a energie stouply o 10,8 procenta. Naopak nejvíce, o 2,2 procenta, klesly ceny nábytku a vybavení domácností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK