Aktuálně: Šéf ÚOHS Pecina rozhoduje spor, ve kterém je angažovaný

13.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. ledna (ČTK) - Šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina podle zpravodajského serveru Aktuálně.cz ve čtvrtek rozhodoval rozepři dvou ocelářských firem, v níž je sám angažovaný. Společnost Osinek si již několik let stěžuje na to, že Vysoké pece Ostrava zneužívají při dodávkách surovin pro vítkovické hutě svého dominantního postavení. Spor přišel do ÚOHS v době, kdy ho vedl Josef Bednář a Pecina působil jako náměstek ministra průmyslu a obchodu a z titulu své funkce stál v čele stěžujícího si Osinku.

Bednář stížnost Osinku zamítl. Pecina tehdy společně s firemními právníky připravil proti tomuto verdiktu takzvaný rozklad a ve čtvrtek ho sám posuzoval, protože se mezitím sám stal předsedou ÚOHS. A z této pozice podle serveru předložený rozklad uznal.

V dnešním rozhovoru pro Radiožurnál ale Pecina tuto informaci označil za přinejmenším nekvalifikovanou. Pecina podle svých slov o rozkladu nerozhodl, ale vrátil ho k došetření, zda jsou předložené argumenty v pořádku.

Předseda ÚOHS má podle Peciny tři možnosti. Může rozkladu vyhovět a zrušit první rozhodnutí úřadu, nebo nevyhovět a potvrdit původní rozhodnutí. V těchto dvou případech by se Pecina mohl dostat podle svého vyjádření do střetu zájmu. Proto zvolil třetí možnost, a to učinit procesní rozhodnutí a vrátit věc k došetření. Definitivní rozhodnutí o rozkladu přesto musí ze zákona učinit pouze předseda úřadu.

Osinek více než tři roky kritizuje ceny, které si Vysoké pece jako monopolní dodavatel při obchodování s hutěmi diktují. Podle předchozího rozhodnutí antimonopolního úřadu jsou ale tyto ceny tržní a VPO své postavení nezneužívá.

Pokud by ale ÚOHS nakonec uznal zneužívání dominantního postavení ze strany Vysokých pecí - a čtvrteční uznání rozkladu k takovému řešení podle serveru otevírá cestu - znamenalo by to pro VPO vysoké sankce a pokles tržeb za surové železo dodávané do hutí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK