Paroubek chce snížit nezaměstnanost částečnými úvazky

13.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. ledna (ČTK) - Premiér Jiří Paroubek chce snížit vysokou nezaměstnanost v postižených regionech částečnými úvazky. Zaměstnaní lidé, kteří si zkrátí úvazek na polovinu a vedle toho budou pracovat v neziskové organizaci, zemědělství nebo se budou vzdělávat, dostanou od státu měsíční příspěvek přes 2000 Kč. Programy se zatím týkají Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje, uvedl premiér na tiskové konferenci.

Na programy chce vláda uvolnit pět milionů korun. Slibuje si od toho, že by díky nim mohlo letos najít práci 500 až 600 nezaměstnaných. Projekty by měly začít v prvním pololetí a v případě úspěchu je chce vláda od příštího roku rozšířit do celé země.

V Moravskoslezském kraji by měl začít fungovat projekt Občanská společnost. Pokud se zaměstnaný člověk rozhodne zkrátit svůj úvazek na polovinu a k tomu si přibrat druhé zaměstnání v neziskových organizacích v oblasti sociální a zdravotní péče, dostane od státu měsíční příspěvek 2210 Kč. Pokud by pro neziskovou organizaci pracoval na plný úvazek, dal by mu stát 4420 korun.

V Ústeckém kraji získají zaměstnaní lidé stejný příspěvek (2210 Kč), pokud si dobrovolně zkrátí úvazek a zbytek času budou věnovat vzdělávání v některém z akreditovaných programů. Pokud by se věnovali pouze vzdělávání, dostali by od státu 12.000 ročně.

V Karlovarském kraji budou mít nárok na příspěvek ti, kteří se vzdají až poloviny úvazku a ve zbývajícím čase budou pracovat jako drobní zemědělci. Výše příspěvku je opět 2210 Kč, při úplném odchodu ze zaměstnání a věnování se pouze chovatelství a pěstitelství by to byl dvojnásobek. Přebytky ze své zemědělské produkce budou moci účastníci projektu prodávat přímo spotřebitelům.

Programy vytvořilo ministerstvo práce a sociálních věcí společně s úřady práce ve zmíněných regionech. Týkají se pouze lidí, kteří mají v daném kraji trvalý pobyt.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK