Temelín stále ve zkušebním provozu, byl prodloužen do konce roku

13.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ČESKÉ BUDĚJOVICE 13. ledna (ČTK) - Jaderná elektrárna Temelín zůstává i nadále ve zkušebním provozu, ačkoliv má již kolaudační rozhodnutí pro první blok. Důvodem jsou podle zástupců elektrárny odvolání některých občanských sdružení oddalující jeho právoplatnost. Zkušební provoz do konce roku prodloužil Temelínu jihočeský krajský úřad, který o kolaudaci loni v prosinci rozhodl. Informoval o tom mluvčí Temelína Milan Nebesář.

Proces uvedení více než stovky staveb v elektrárně do běžného provozu začal v půlce loňského roku, tedy téměř pět let od zahájení dodávek elektřiny. Kolaudaci získal první blok od krajského úřadu 15. prosince, což bylo asi dva týdny před vypršením zkušební lhůty. Podle úřadu nebrání prvnímu bloku žádná technická, stavební, právní či jiná překážka v normálním provozu.

"Očekávali jsme v průběhu kolaudačního řízení určité obstrukce občanských iniciativ. Proto jsme koncem roku požádali stavební úřad o souhlas se zkušebním provozem do vydání kolaudačního rozhodnutí, které nabylo právní moci ještě v závěru roku," uvedl mluvčí Temelína. Delší zkušební provoz pro oba elektrárenské bloky potvrdil dnes ČTK i ředitel jihočeského krajského úřadu Jan Stráský.

Proti kolaudaci protestují odpůrci atomu z Česka i Rakouska. Sdružení Jihočeské matky například vadí, že úředníci rozhodli bez potřebné dokumentace a zamítli všechny jejich připomínky, týkající se bezpečnosti zařízení. Spolu se Sdružením Calla a V havarijní zóně JETE proto podávají odvolání, které posoudí ministerstvo pro místní rozvoj.

"Jaderná elektrárna Temelín obdržela od Krajského úřadu v Českých Budějovicích povolení k prozatímnímu užívání ke zkušebnímu provozu na oba bloky. V tomto řízení mělo být naše sdružení účastníkem. K řízení jsme ale přizváni nebyli. Proto podáme i proti tomuto rozhodnutí odvolání," řekla dnes ČTK Monika Wittingerová z Jihočeských matek.

Rakouští aktivisté jdou však dále. V reakci na liknavost své vlády vůči Temelínu zablokovali dnes na tři hodiny hraniční přechod Wullovitz-Dolní Dvořiště. Letos zde dopravu zablokovali již podruhé. Kritizují především spolkového kancléře Wolfganga Schüssela, který prý svým mlčením ve vztahu k Praze vyvolává další protesty. Čeští odpůrci se k blokádám nepřipojují, nicméně podle dřívějších prohlášení je morálně podporují.

Podle atomového zákona ukončila elektrárna zkušební provoz předloni, když obdržela od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) povolení přejít na plný režim. Dokument povoluje provoz Temelína na deset let od spuštění štěpné reakce. U prvního bloku to znamená do roku 2010 a u druhého do roku 2012. Poté bude muset ČEZ získat nové povolení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK