Koruna se vrátila na 28,80 Kč/EUR, k dolaru lehce posílila

13.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. ledna (ČTK) - Česká měna po většinu dne při klidném obchodování mírně ztrácela, ale v závěru se vrátila na úvodních 28,80 Kč za euro. Vůči dolaru koruna mírně posílila na 23,84 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria. Dnešní znepokojující datum tak na devizových trzích nakonec žádnou výjimečnou událost nevyvolalo.

Dnešek přitom přinesl pro kurz koruny dvě nepříliš příznivé zprávy. Průmyslové ceny se v prosinci meziročně snížily o 0,3 procenta, což byl první pokles po 24 měsících. Dále se tak zvyšuje šance pomalejšího růstu úrokových sazeb, což by pro korunu znamenalo menší atraktivitu.

Deficit běžného účtu platební bilance dosáhl 12,46 miliardy Kč, což je proti předpokladům skoro dvojnásobek. "Ani tento údaj nevyvolal zvýšené prodeje koruny," upozornil analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová míní, že posilování koruny se obnoví teprve s návratem spekulantů. "K tomu ovšem nedojde dříve než za několik dní a koruna předtím oslabí ještě minimálně o dvacet haléřů k euru," odhadla.

Počátek týdne se nesl v duchu vysokého zájmu investorů o střední Evropu a rekordního posilování místních měn. Koruna posílila na historické maximum 28,70 Kč/EUR, na rekord se dostala i slovenská koruna. Silná měna zlevňuje dovážené zboží či dovolené v zahraničí a odvrací potřebu zvyšovat úrokové sazby. Doplácejí však na ni čeští vývozci, kteří za své zboží dostávají méně peněz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK