Cena cukru na trhu vystoupila na nejvyšší hodnotu za 11 let

13.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 13. ledna (ČTK) - Cena surového cukru na newyorské komoditní burze vystoupila na 15,27 centu (3,66 Kč) za libru (asi 0,45 kilogramu), a dostala se tak nejvýše od roku 1995. Obchodníci očekávají, že zájem o cukr přetrvá a že se jeho cena ještě zvýší.

Cena klíčového kontraktu s dodáním v březnu se pohybovala v poměrně širokém pásmu od 14,90 do 15,30 centu za libru a nakonec se ustálila v blízkosti maximální hodnoty. V pondělí jsou burzy v USA uzavřeny kvůli oslavám Dne Martina Luthera Kinga a obchody se znovu obnoví až v úterý.

Drahá je i květnová dodávka cukru, kde se cena vyšplhala na 15,34 centu, ale nakonec uzavřela na 15,31 USc. "Nikdo teď nemá odvahu se tomu stavět do cesty," popsal situaci na trhu analytik společnosti Archer Financial Services Steve Platt. Zájem fondů by podle něj mohl cenu udržet vysoko i v dalších dnech.

Růst poptávky je ale znát i v průmyslu. Cukrová třtina se totiž hojně využívá při výrobě etanolu a předpokládá se, že i do budoucna se bude zájem o biopaliva zvyšovat. Navíc výroba cukru v evropských zemích by kvůli cukerní reformě měla klesat, což podle analytiků dává předpoklady pro pokračující růst ceny.

Ještě na začátku prosince se březnový kontrakt na surový cukr prodával za 12,90 centu a vzhledem k mohutnému nárůstu v prosinci a na začátku ledna se podle analytiků nedá předpovědět, kde by se cenový růst mohl zastavit. "Možná vystoupíme až k 20 centům, než s tím (růstovým cyklem) budeme hotovi," řekl jeden z analytiků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK