Skupina CME se smí stát většinovým vlastníkem stanice Markíza

14.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 14. ledna (zpravodajka ČTK) - Mediální skupina Central European Media Enterprises (CME) se smí stát většinovým vlastníkem televizní stanice Markíza. Slovenský Protimonopolní úřad (PMÚ) v pátek firmě, které mimo jiné patří i česká TV Nova, schválil navýšení vlastnického podílu v nejsledovanější slovenské komerční televizi. ČTK to dnes oznámil mluvčí PMÚ Miroslav Jurkovič.

Rozhodnutí úřadu je pravomocné, a transakci tak nic nebrání. CME získá nepřímou kontrolu nad držitelem vysílací licence, společností Markíza - Slovakia, a to prostřednictvím firmy A.R.J.

Slovenská Rada pro rozhlasové a televizní vysílání majetkové ovládnutí Markízy CME schválila 6. prosince. Transakci musel ještě potvrdit PMÚ.

CME na konci října oznámila, že koupila část podílu slovenských vlastníků Markízy, a zvýšila jej tak v televizi na 80 procent. Před transakcí CME sice ovládala většinu finančních toků v Markíze, kvůli nízkému majetkovému zastoupení ale neměla přímý vliv na řízení stanice.

Společnost CME má významný vliv i na českém televizním trhu, kde ovládá nejsledovanější televizi Nova a sportovní stanici Galaxie Sport. CME dále vlastní podíly v televizních stanicích v Chorvatsku (Nova TV), Rumunsku (Pro TV, Acasa, Pro Cinema), ve Slovinsku (Pop TV, Kanal A) a na Ukrajině (Studio 1+1).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK