CzechTrade připravil semináře zaměřené na investice v Číně

15.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. ledna (ČTK) - Agentura CzechTrade připravila na letošní rok sérii seminářů zaměřených na investování v Číně, které by měly českým firmám usnadnit vstup na čínský trh. Prvního semináře se tento týden zúčastnili zástupci 50 českých podniků, například strojírenských firem Škoda Power, Tatra, Motorpal či Jawa.

"Za účasti specialistů právní firmy White&Case se manažeři firem dozvěděli, jaké jsou podmínky a úskalí čínského obchodního práva, jaká rizika je při vstupu na čínský trh čekají a jak jim mohou úspěšně čelit," řekla ČTK generální ředitelka CzechTrade Jitka Hanzlíčková.

Dodala, že podobné semináře bude CzechTrade organizovat jednou měsíčně, přičemž jejich zaměření vyplyne z diskuse s podnikateli. "Chceme se věnovat dalším palčivým tématům - zaměstnávání čínských pracovníků, účetním a daňovým předpisům nebo přístupu na čínský trh služeb," uvedla Hanzlíčková.

České firmy, které se o investice v Číně zajímají, by měly podle Hanzlíčkové spojit své síly a vyměňovat si zkušenosti. "Na konci projektu, který plánujeme na září 2006, vznikne praktická příručka, která pomůže dalším českým firmám při obchodování s čínskými partnery," uvedla Hanzlíčková.

Největším problémem česko-čínských hospodářských vztahů je podle odborníků deficit ve vzájemném obchodu na české straně. Obrat česko-čínského vzájemného obchodu sice roste, ale český deficit se od roku 1994 jen prohlubuje. Například předloni ČR vyvezla do Číny zboží za zhruba sedm miliard korun, zatímco z Číny putovalo do ČR zboží za bezmála 91 miliard.

Vláda proto loni v lednu schválila strategii pro prosazování obchodních zájmů ČR v Číně, od které si ministerstvo průmyslu a obchodu slibuje zlepšení dlouhodobě schodkové obchodní bilance s Čínou. V prosinci pak premiér Jiří Paroubek a předseda čínské vlády Wen Ťia-pao podepsali dohodu o ochraně a podpoře investic mezi ČR a Čínou, která nahradila smlouvu z roku 1991. Nová dohoda podle ministra financí Bohuslava Sobotky výrazně zlepšuje postavení českých investorů v Číně a je i důležitým pokrokem v harmonizaci podmínek s EU.

Čína loni druhý rok za sebou přitáhla více než 60 miliard dolarů zahraničních přímých investic. Příliv investic dosáhl 60,33 miliardy dolarů po rekordních 60,63 miliardy v roce 2004.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK