Lidé mohou přenášet mobilní čísla, podmínky oznámil i Oskar

15.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. ledna (ČTK) - Lidé si mohou ode dneška ponechat své mobilní číslo, i když přejdou k jinému operátorovi. Cenu za přenesení čísla platí zákazník novému poskytovateli mobilních služeb. Jako poslední dnes ceny za přenos čísla na svých webových stránkách zveřejnil Oskar Vodafone. Lidé za to u něj zaplatí 1,19 koruny. U společnosti T-Mobile přijde zájemce o některý z tarifů přestup na jednu korunu, v případě předplacených karet na 499 korun. Eurotel nebude za přenesení čísla účtovat nic.

Noví zákazníci ale budou u Eurotelu standardně platit aktivační poplatek 95 Kč. Při přechodu k Oskarovi zase musí nový tarifní zákazník složit vratnou jistinu. Lidé, kteří po přechodu k firmě T-Mobile budou využívat předplacené služby, sice za možnost ponechat si své číslo zaplatí téměř 500 Kč, získají za ně ale kredit hovorného 300 Kč.

Výrazně vyšší poplatky si zřejmě za každého zákazníka operátoři naúčtují mezi sebou. Eurotel a T-Mobile vyčíslily náklady na přenesení čísla, které budou od přijímacího operátora požadovat, zhruba na 1500 až 2000 korun, Oskar navrhuje 65 korun a na vysoké požadavky konkurence si stěžoval u ČTÚ. Ten zatím nerozhodl.

Zákazník, který se rozhodne přejít k jinému operátorovi, bude muset nejprve podat k novému provozovateli objednávku, a to například ve značkové prodejně, prostřednictvím telefonu nebo na internetu. Poté obdrží jedenáctimístný číselný kód, který bude využívat při vyřizování přenesení čísla. Pak musí do deseti dnů vypovědět smlouvu opouštěnému operátorovi.

Deaktivace staré SIM karty se uskuteční v síti opouštěného operátora v naplánovaný den mezi 00:00 a 02:00. Následně mezi 04:00 až 6:00 bude aktivována nová SIM karta, kterou zákazník obdržel od nového provozovatele. Celá operace může trvat od několika dnů po týdny. V případě předplacených karet by měl být proces rychlejší.

Uživatel by měl mít s opouštěným operátorem vyřešeny všechny smluvní závazky. U smluv, kde se zákazník za různé bonusy zavázal využívat služby operátora určitou dobu, může být s odchodem od provozovatele problém. Například podle výkladu firmy T-Mobile operátor takovému klientovi přenesení čísla neumožní. Uživatelé analogové sítě NMT TiP Eurotelu s předčíslím 601 své číslo přenést nemohou.

Se zavedením přenositelnosti se ztíží identifikace operátora volaného. Operátora, a tedy i hovorné nebude možné stanovit podle předčíslí, ale zákazník tuto informaci získá z krátké hlásky před každým hovorem, nebo si ji bude moci ověřit zdarma na internetu či prostřednictvím SMS.

Zavést přenositelnost čísel do poloviny ledna mobilním operátorům ukládá telekomunikační zákon. Podle odhadů expertů službu ročně využijí dvě až tři procenta z více než 11 milionů telefonních čísel. Celkové náklady na zavedení přenositelnosti operátoři odhadli na jednu miliardu korun. V pevných sítích již služba funguje tři roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK