Írán pohrozil, že případné sankce proti němu výrazně zdraží ropu

15.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TEHERÁN 15. ledna (ČTK) - Írán pohrozil, že pokud se mezinárodní komunita pokusí uvalit na něj hospodářské sankce za jeho jaderný program, výsledkem by mohl být dramatický nárůst cen ropy. Ve vysílání tamní rozhlasové stanice to dnes řekl ministr hospodářství Dáúd Dáneš Džafarí.

"Jakékoli případné hospodářské sankce Západu vůči Íránu mohou zvýšit cenu ropy nad úroveň, kterou Západ očekává," řekl ministr. Írán je čtvrtým největším vývozcem ropy na světě a uvalení sankcí vůči němu by podle ministra zřejmě poškodilo ekonomiku země. Růst cen ropy na světových trzích by tedy byl logickým vyústěním.

Írán je členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), a to druhým nejvýznamnějším. Spojené státy a Evropská unie chtějí, aby se do sporu o íránský jaderný program vložila Rada bezpečnosti OSN, čemuž se ale Írán snaží zabránit. V takovém případě by totiž vzrostlo riziko sankcí.

Írán se v minulých dnech rozhodl obnovit svůj jaderný program a tvrdí, že je určen pouze pro mírové účely. Mezinárodní komunita mu nevěří a obává se, že se Írán chystá vyrobit atomovou bombu. Vedou ji k tomu i slova íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda pronesená na adresu Izraele. Ahmadínežád řekl, že je nutné Izrael vymazat z mapy světa a zpochybnil i holokaust.

Nejvíce íránské ropy nakupuje Čína, která je stálým členem Rady bezpečnosti. Čína dává zatím přednost tomu, aby se problém řešil mimo Radu bezpečnosti. Před zavedením hospodářských sankcí varovalo také Německo, která dává přednost cestovnímu omezení pro íránské politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK