Japonské akcie kvůli technologickým firmám oslabily, dolar klesl

16.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 16. ledna (ČTK) - Japonské akcie zahájily nový týden poklesem o více než procento. K propadu přispěly hlavně technologické firmy, které ztrácejí před očekávanou vlnou zpráv o hospodaření z Japonska i USA. Oslabili i poskytovatelé spotřebitelských úvěrů kvůli horšímu hodnocení sektoru od Deutsche Securities. Situaci zhoršuje i růst jenu k dolaru, který stahuje dolů vývozce, v čele s automobilkami. Index Nikkei ztratil 1,14 procenta a uzavřel na 16.268,03 bodu.

Analytici upozorňují, že investoři se drží zpět kvůli očekávaným úterním zprávám o zisku firem Intel a Yahoo a výsledkům velkých japonských firem, které mají být zveřejněny do konce tohoto měsíce. Dalšímu růstu trhu brání i silnější jen. Ten snižuje konkurenceschopnost japonského zboží na zahraničních trzích.

Dolar se v Asii držel v blízkosti tříměsíčního minima k euru. Důvodem jsou poslední komentáře šéfa Evropské centrální banky, které podporují spekulace trhu, že úrokové sazby v eurozóně by mohly v příštích měsících vzrůst. Investoři se také obávají, že zvyšování sazeb v USA je již u konce a rozdíl mezi úrokovými sazbami jednotlivých měn se brzy zmenší.

V závěru tokijského obchodování dolar k euru klesl na 1,2145 USD z pátečních newyorských 1,2135 USD. K jenu zůstal téměř beze změny na 114,26 JPY. Euro vůči jenu vzrostlo na 138,88 JPY z předchozích 138,66 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK