Středočechů s rychlým připojením na internet výrazně přibylo

16.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. ledna (ČTK) - Loni ve Středočeském kraji prudce stoupl počet uživatelů rychlého připojení k internetu přes ADSL. Počet přípojek vzrostl téměř trojnásobně a nejvíc ze všech krajů. Celkový podíl Středočeského kraje na trhu vysokorychlostního internetu v České republice byl koncem minulého roku 11 procent. Představuje tak spolu s Moravskoslezským krajem region s druhým nejvyšším počtem uživatelů tohoto typu připojení, řekl dnes ČTK mluvčí Českého Telecomu Martin Žabka.

Vysokorychlostní připojení k internetu prudce roste ve všech krajích. Počet uživatelů ADSL připojení v ČR byl začátkem ledna 275.000. Během jednoho roku se celkový počet přípojek zvýšil průměrně o 175 procent a ve středních Čechách o 284 procent.

Vysokorychlostní připojení k internetu má 2,7 ze 100 Středočechů. Region se v tomto ukazateli umístil v rámci republiky na třetím místě. Prvenství drží Praha s podílem 6,1 obyvatel na 100 Pražanů. Na druhém místě je Liberecký kraj, kde mají připojení téměř tři ze 100 obyvatel kraje.

Telecom nabízí ADSL velkoobchodně ostatním operátorům i koncovým zákazníkům. Na tomto trhu má podíl kolem 80 procent nových instalací. Nárůst zákazníků v loňském roce podpořil mimo jiné pokles cen. Zatímco na začátku loňského roku stála půlmegabitová linka nejméně 700 korun, na konci roku to bylo o 150 korun méně. Připojení o poloviční rychlosti začíná na 460 Kč a 128 kbit/s se dá pořídit pod 400 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK