PPF získala právo na koupi Českého oleje, který ovládá Setuzu

16.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. ledna (ČTK) - Společnost PPF Investments získala přednostní právo na koupi společnosti Český olej, která ovládá přes 90 procent akcií Setuzy. Opce byla sjednána na šest měsíců, během kterých chtějí obě strany vyřešit čtyřmiliardovou pohledávku státu za Setuzou. Vyplývá to z tiskové zprávy PPF Investments. Setuzu nyní prostřednictvím Českého oleje ovládá skupina podnikatelů kolem Tomáše Pitra.

"PPF Investments v současné době analyzuje alternativy řešení dlouhodobě problematického vztahu mezi společností Setuza a státem, které by bylo ve prospěch všech zúčastněných stran," uvedl výkonný ředitel společnosti Pavel Kuta. Zároveň potvrdil, že o pohledávku státu projevila PPF písemný zájem.

Pohledávka za Setuzou ve výši 4,1 miliardy korun je nyní v držení České konsolidační agentury. Vláda ji chce převést na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) pod ministerstvo zemědělství. To by pak pohledávku přeměnilo v akcie, a získalo tím pro stát opět podíl v Setuze.

O podíl ve strategickém podniku stát přišel kvůli tajné opční smlouvě z roku 2002, kterou podepsal tehdejší ministr zemědělství Jaroslav Palas. Na firmu Český olej muselo být převedeno 38 procent akcií firmy, dnes tato společnost ovládá již 90,3 procenta akcií. Jejím jediným oficiálním majitelem je podnikatel Michal Zouhar, vystupuje však za ní především Pitr.

Podle posudků se cena pohledávky státu pohybuje od 439 do 465 milionů korun, skupina Petra Kellnera za ní podle ČKA nabízí více. Setuza zatím pohledávku neuznává a započítává proti ní takzvanou Nemethovu pohledávku vůči státu. Pitr již dříve uvedl, že je připraven od zápočtu ustoupit a dluh uznat v případě dohody s PGRLF na společném řešení.

Generální ředitel Setuzy František Janů již dříve uvedl, že vstup silného investora typu PPF by byl pro firmu přínosem a přispěl by ke zklidnění situace. Podle tisku PPF zkoumá i možnost koupě zemědělské firmy Agropol, díky čemuž by mohla vytvořit cenný potravinářský komplex.

PPF je nejsilnější českou finanční skupinou, jejíž majetek se odhaduje na více než 100 miliard korun. Vlastní například Českou pojišťovnu, eBanku a část CME, majitele Novy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK