Europoslanci vymezili Evropskou politiku sousedství

24.01.2006 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Evropský parlament schválil postoj k Evropské politice sousedství (EPS). Europoslanci podpořili požadavek, aby Evropská unie pomocí EPS konsolidovala demokracii a právní stát ve svém sousedství a podporovala demokratizaci nedemokratických zemí jako Bělorusko.

Evropská komise by podle Parlamentu měla proces demokratizace v zemích sousedících s EU energicky podpořit, zejména přístupem k nezávislým médiím a informacím.
 
Schválený podnět Charles TANNOCKA (EPP-ED, UK) požaduje, aby si Unie v otázce politiky sousedství stanovila jasné priority a hodnotící kritéria. Demokracie a dodržování lidských práv musejí být s dosahováním cílů Evropské politiky sousedství úzce spojeny, což pro Unii kromě zavedení účinného monitorovacího mechanismu znamená "připravenost omezit nebo pozastavit pomoc a dokonce zrušit smlouvy se zeměmi, které neplní své povinnosti v této oblasti".
 
"Cíl privilegovaného sousedství se sousedy jako trvalý předpoklad obsahuje závazek společných hodnot v oblasti právního státu, odpovědného vládnutí, dodržování lidských práv, jakož i v oblasti zásad sociálně tržního hospodářství a udržitelného rozvoje", zdůrazňuje navrhovaný podnět.
 
Podnět zdůrazňuje, že "všechny problémy v Evropě a v jejím sousedství nelze vyřešit rozšířením Evropské unie". Jako alternativu pro ty, kteří nemohou vstoupit do EU, ale kteří se přesto chtějí orientovat na evropský projekt a jsou ochotni se na něm podílet, požaduje "ambiciózní, vytříbenou a významnou politiku sousedství".
 
"Nezávisle na otázce možného budoucího členství" by do EPS mělo být zapojeno i Turecko, jelikož by se jako člen EU stalo přímou sousedící zemí. Příslušný výbor "pokládá za žádoucí naléhat na Turecko, aby otevřelo hranice do sousední Arménie".
 
Podnět vítá myšlenku uvažovat na konci procesu EPS pro země, které se přiblíží k právnímu stavu Evropské unie, o Evropské dohodě sousedství. Ta by měla zajišťovat plný přístup na vnitřní trh a podíl na společné zahraniční, bezpečnostní a obranné politice, což předpokládá přiměřenou finanční a technickou podporu EU.
 
Podnět nicméně zdůrazňuje, že cílem Evropské politiky sousedství je nejen posilování dvoustranných vztahů mezi EU a sousedící zemí, nýbrž i vytváření sítí spolupráce a rozvoje regionální integrace mezi sousedy.
 
Příslušný výbor podpořil i "evropskou perspektivu" Ukrajiny a Moldavska. Pro Arménii, Gruzii a Ázerbájdžán navrhuje Evropský pakt pro stabilitu pro jižní Kavkaz podle modelu Paktu EU pro stabilitu pro jihovýchodní Evropu se zapojením Unie a za účasti Turecka jako kandidáta na členství, Ruska, USA a OSN.
 
Podnět si dále klade za cíl mj. zlepšení energetických sítí přinášející užitek jak EU, tak i partnerským zemím a zintenzivnění obchodu a turismu, které bude znamenat zlepšení dopravních sítí a lepší propojení partnerských zemí. Pozornost by se měla věnovat i spolupráci v oblasti životního prostředí jako je kvalita vody, nakládání s odpady, znečištění vzduchu, boji proti vzniku pustin a větší spolupráci v oblasti legální a ilegální imigrace.
 
Podnět dále např. zdůrazňuje, že zlepšení energetických sítí prospěje jak EU, tak partnerským zemím. Zintenzívnění obchodu a turismu sice vyžaduje zlepšení dopravních sítí, může však lépe propojit partnerské země a zvýšit i zájem investorů. Spolupráci v oblasti životního prostředí a v centrálních oblastech (kvalita vody, nakládání s odpady, znečištění vzduchu a boj proti vzniku pustin) lze podle podnětu "řešit pouze z přeshraničního a regionální hlediska".
 
EPS zahrnuje Alžírsko, Arménii, Ázerbájdžán, Bělorusko, Egypt, Gruzii, Izrael, Jordánsko, Libanon, Moldavsko, Maroko, Sýrii, Tunisko, Ukrajinu a území Palestinské samosprávy.
 
Z českých europoslanců v rozpravě vystoupili europoslanci Jana BOBOŠÍKOVÁ (NA), Libor ROUČEK (PES) a Jana HYBÁŠKOVÁ (EPP-ED).
 
Podle BOBOŠÍKOVÉ není možné s každým rozšířením Evropské unie "donekonečna pouze posouvat poledníky a rovnoběžky po zeměpisné mapě Evropy a ohraničovat si tak vlastní píseček. Píseček, do kterého je vždy možné strčit hlavu před problémy okolního světa, tedy i sousedů, nečlenů EU." EU by si podle této poslankyně za Nezávislé poskytováním finanční pomoci "neměla přivlastňovat (nebo dokonce kupovat) právo diktovat jim, co a jak mají či nemají dělat".
 
ROUČEK zdůraznil, že státy Unie jsou stále závislejší na dovozech ropy a zemního plynu, a to právě ze zemí, o nichž pojednává zpráva. V rámci sousedské politiky se podle tohoto poslance za ČSSD ještě nevěnuje dostatečná pozornost aspektu regionální spolupráce: "Smyslem sousedské politiky by nemělo být pouze posílení dvoustranných vztahů, ale právě také posílení regionální spolupráce mezi těmito státy navzájem."
 
HYBÁŠKOVÁ připomněla proces rozšiřování Unie, který podle ní nebyl koncepční, plánovitý a dobře vedený. V souvislosti se sousedskou politikou vyzvala: "Nezopakujme stejnou chybu. Řekněme, že rozšíření je rozšíření a že EPS rozšířením není." Tato poslankyně za SNK-ED zdůraznila nutnost privilegovaného partnerství. V rámci diskuse o absorpční schopnosti Unie by se podle ní mělo zvážit omezení volného pohybu osob a kapitálu, ne však zboží a služeb.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy