Nabídku nových mezinárodních spojů doprovázejí

25.01.2006 | , České dráhy
Tiskové zprávy


Počínaje platností nového jízdního řádu představily České dráhy řadu novinek v oblasti mezinárodní dopravy. Jedná se o nové přímé vlaky například do Slovinska, německého pohraničí a dalších destinací. Součástí nabídek nového spojení je také nabídka jízdenek na tyto spoje za zvýhodněných cen.

Z Prahy do Lublaně tak lze například cestovat přímým vlakem již od cca 850 Kč (29 Euro), jízdenka z Prahy do Benátek včetně místa v lehátkovém voze stojí od 1 440 Kč (49 Euro), do Drážďan lze využít nové jízdenky EURegio. Jízdenky MünchenSpecial (zpáteční jízdenka Praha – Mnichov a zpět od 1 560 Kč) a NürnbergSpecial (zpáteční jízdenka Praha – Norimberk a zpět od 1 260 Kč) platí ve více spojích. V platnosti zůstává také možnost využít víkendové jízdenky SONE+ za 160 Kč (pouze osobní vlaky) nebo 360 Kč (také spěšné, rychlíkové a expresní vlaky) v příhraničních oblastech Saska, Bavorska a do pohraničních přechodových stanic v Rakousku a v Polsku.     

Do Lublaně od 29 Euro, do Benátek lehátkovým vozem od 49 Euro

Pro přímý vlakový spoj EuroCity Jóže Plečnik Praha – Lublaň připravily české, rakouské a slovinské železnice speciální jízdenku Ljubljana/Praha Spezial, která je určena cestujícím jedoucím mezi těmito hlavními městy. Cena jednosměrné jízdenky je cca 850 Kč (29 Euro). Počet míst s jízdenkou za tuto cenu je omezen. V případě jejich vyprodání lze využívat další cenově zajímavé nabídky, např. zpáteční zvýhodněné jízdenky CityStar.

Cena cca 1 440 Kč (49 Euro) je nabízena také pro omezený počet míst v přímých lehátkových vozech Praha – Benátky. Tyto jízdenky se nazývají SparNight. V jejich ceně je vedle přepravy již také zahrnut i poplatek za využití lehátka.

Zvýhodněné jízdenky pro noční vlaky SparNight se prodávají také pro další vlaky. Například ve vlaku DB NachtZug Kopernikus Praha – Kolín nad Rýnem lze zakoupit místo k sezení již za cca 850 Kč (29 Euro) nebo místo v lehátkovém voze za cca 1 440 Kč (49 Euro), v přímých lehátkových vozech Praha – Curych je v nabídce také jízdenka SparNight od cca 1 440 Kč (49 Euro). I v těchto případech platí, že počet míst za tyto zvýhodněné ceny je omezen. V případě jejich vyprodání lze využívat také další zvýhodněné tarify, např. jízdenky CityStar, EuroDomino atp.  
  


EURegio do Německa nově i do Saska

Zvýhodněné zpáteční jízdenky EURegio byly nově zavedeny také pro trasy do Drážďan. Nově je mohou cestující kupovat pro tratě Ústí nad Labem – Děčín – Drážďany – Míšeň a Liberec – Budyšín/Drážďany. Tyto jízdenky platí jeden den, jsou zpáteční a lze je zakoupit na kterýkoliv den v týdnu. Lze je využít i v nově zavedených vlacích, které jezdí čtyřikrát denně od pondělí do pátku mezi Děčínem a Bad Schandau a z Liberce do Drážďan. Cena zpáteční jízdenky EURegio Děčín – Drážďany je cca 250 Kč, cena stejné jízdenky mezi Libercem a Drážďany je pak cca  610 Kč.

EURegio do Rakouska levněji a ve více relacích
 
Jízdenky EURegio lze nadále využívat také pro výhodné cesty do Rakouska. Pro majitele karty Z, junior pasu a senior pasu se ceny jízdenek výrazně snížily. Například zpáteční jízdenka EURegio mezi Brnem a Vídní platná také ve vlacích EuroCity pro držitele zákaznické karty stojí 300 Kč. Novinkou je rozšíření platnosti i na trasu Plzeň – Vídeň. Držitel zákaznické karty za ni zaplatí přibližně 640 Kč. Jízdenky EURegio do Rakouska jsou vždy zpáteční, platí až čtyři dny, takže je lze výhodně využít i pro celo víkendové návštěvy Rakousky a platí také ve vlacích EuroCity. Cena zpáteční jízdenky EURegio pro držitele karty Z z Brna do Vídně je přibližně 300 Kč, České Budějovice – Vídeň je to cca 453 Kč či z Českých Budějovic do Lince asi 271 Kč.      

München a Nürnberg Special nově ve více vlacích

Zvýhodněné jízdenky München a Nürnberg Special platné pro zpáteční cesty mezi Prahou, Plzní, Mnichovem a Norimberkem platí nově ve více spojích mezi těmito městy. Za zpáteční lístek  München Special z Prahy do Mnichova zaplatí cestující cca 1 560 Kč. Za obdobnou jízdenku z Prahy do Norimberka Nürnberg Special pak zaplatí cca 1 260 Kč. Výhodu jízdenek je také bezplatná přeprava dětí do 15 let v doprovodu rodičů nebo prarodičů na území Německa. 

SONE+ - nejvýhodnější jízdenka na  víkend

V platnosti zůstávají i další cenově výhodné jízdenky pro přeshraniční dopravu. Například víkendová nabídka SONE+ v ceně 160 Kč (osobní vlaky) nebo 360 Kč (také spěšné vlaky, rychlíky a expresy). Tato jízdenka nadále platí na vybraných tratích v Sasku a v Bavorsku a například až do Drážďan nebo Řezna a také do pohraničních přechodových stanic v Rakousku a v Polsku.    

Cestující mohou v příhraničních oblastech Německa využít další výhodné jízdenky EGRONET a LIBNET+. Pro dálkové cesty nebo cesty v zahraničí lze využít i další nabídky City Star, EuroDomino nebo InterRail.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy