Pražská burza díky zájmu o Unipetrol, ČEZ a Erste opět rekordní

25.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. ledna (ČTK) - Akciový trh pražské burzy po odmlce opět přepisoval rekordy, když investoři skupovali akcie společností Unipetrol, ČEZ a Erste Bank. Hlavní index PX 50 se posunul na novou nejvyšší závěrečnou hodnotu od zavedení na jaře 1994 a v porovnání s úterkem přidal 0,46 procenta na 1529,2 bodu. Výsledky poskytla burza.

Mladší index PX-D pak vystoupal o 0,81 procenta na rovněž rekordních 3891,5 bodu. Celkové obchody s akciemi se zvýšily o více než jednu miliardu korun na letos nadprůměrných 3,9 miliardy korun.

Pozornosti kupců se těšil hlavně petrochemický koncern Unipetrol, jehož cenné papíry útočily na magickou 300korunovou hranici. Nakonec zůstaly na kurzu 295,8 koruny, což znamenalo denní výkon 4,19 procenta a letos již více než čtvrtinový výdělek.

Průlom historické mety se ovšem podařil akciím elektrárenského ČEZ, který získal 1,39 procenta na 807,5 koruny. Poptávku povzbudilo přehodnocení společnosti J&T Bank na 994 korun za akcii, uvedla Elena Strapeková z firmy Cyrrus.

Rakouská Erste Bank posílila o 1,51 procenta na 1344 korun, když trh příznivě reagoval na informace o předčasném ukončení úpisu nových akcií pro soukromé investory.

Burzovní komora schválila odchod akcií Severočeské energetiky z obchodování na vedlejším trhu od 14. února. Důvodem je rozhodnutí valné hromady emitenta o podání žádosti na vyřazení účastnických cenných papírů z obchodování, oznámil mluvčí burzy Jiří Kovařík. Burza nyní obchoduje 39 akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK