LN: Čeští turisté vydali loni za zájezdy rekordních 28 miliard

26.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. ledna (ČTK) - Češi loni utratili za zájezdy historicky nejvyšší sumu, informují Lidové noviny. Loňské tržby tuzemských cestovních kanceláří se podle šéfa analytické společnosti Mag Consulting Jaromíra Beránka pohybují kolem 28 miliard korun.

"V minulosti cestovky tak velké tržby neměly," prohlásil Beránek, jehož firma trh cestovního ruchu sleduje. Loni se jim tak výnosy proti roku 2004 zvedly zhruba o osm procent, dodal.

Některým cestovním kancelářím tržby meziročně narostly až o několik desítek procent. "Mohu potvrdit nárůst tržeb za rok 2005 proti předcházejícímu roku o více než třicet procent," řekl LN Stanislav Zíma z cestovní kanceláře Eximtours. Loni tato společnost podle LN utržila 2,5 miliard korun.

Zhruba o dvacet procent na 1,7 miliardy korun stouply tržby firmě CK Fischer. "Díky tomu jsme byly poprvé po několika letech v zisku," řekl LN mluvčí společnosti Dan Plovajko.

Čedok utržil 2,8 miliardy korun, což je nárůst zhruba o osm procent.

Podle ekonomů jsou rekordní tržby logické. Čechům výrazně roste životní úroveň, proto si mohou dovolit více cestovat, řekla Lidovým novinám hlavní ekonomka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. "Svůj vliv měl bezesporu i sílící kurs koruny, který zlevnil zájezdy o více než čtyři procenta," dodala.

Spolu s tržbami se cestovní kancelářím vyhoupl počet klientů. "Eximtours měl loni o zhruba 50.000 klientů více než předloni," uvedl Zíma. Přírůstek zákazníků potvrdil i Tomáš Brejcha z Čedoku. Podle analytika Beránka není loňský nárůst klientů neobvyklý. "Je třeba se uvědomit, že loni zanikla 200 cestovek," poznamenal.

Čtyři největší cestovní kanceláře prodaly loni podle údajů z prosince dohromady 673.000 zahraničních zájezdů. Na dovolenou do zahraničí tak s některou CK z "velké čtyřky", do níž patří Čedok, Exim Tours, Fischer a Firo-Tour, jelo o 12 procent Čechů víc než v roce 2004. Na tuzemském trhu se tyto čtyři největší CK podílely asi 56 procenty.

Beránek odhaduje, že útraty za zájezdy se budou i nadále zvyšovat. "Osmiprocentní nárůst tržeb bude i letos," předpovídá. Znamenalo by to, že tuzemské cestovní kanceláře utrží přes třicet miliard korun, uzavírají Lidové noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK