Japonské akcie se vrátily na úroveň před aférou Livedoor

26.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 26. ledna (ČTK) - Japonský akciový trh výrazně oživil a jeho hlavní index se růstem o 1,5 procenta vrátil na úroveň před aférou kolem firmy Livedoor. Rostly zejména akcie firem jako Sony, od nichž se čekají příznivé čtvrtletní výsledky.

Hlavní index Nikkei 225 stoupl o 1,53 procenta na 15.891,02 bodu. Dostal se tak nejvýše od 16. ledna, kdy se poprvé objevily zprávy o vyšetřování internetové firmy Livedoor. V následném propadu Nikkei ztratil asi šest procent.

Investoři kupovali akcie firem jako Sony a Advantest, které měly po uzavření trhu oznámit čtvrtletní výsledky. Rostly rovněž akcie makléřských firëm.

Akcie společnosti Livedoor, vyšetřované v podezření na zveřejňování zavádějících informací investorům, dnes klesly o dalších 11 procent a od 16. ledna jsou nižší o více než 80 procent. Tento titul za aféry burza nikdy nepřestala kótovat, kvůli absolutnému převisu prodejních příkazů se však jeho akcie zobchodovaly poprvé od 16. ledna až ve středu. Burza dnes dále omezila obchodování s Livedoor na 60 minut.

Po úterním zatčení šéfů Livedoor se trh uklidnil. "Mohu říci, že zmatek kolem Livedoor se chýlí ke konci," řekl agentuře Reuters viceprezident JP Morgan Securities Asia Kodži Muneoka.

Dolar na devizovém trhu nepatrně klesl. Trh bude čekat na údaje o vývoji americké ekonomiky za čtvrté čtvrtletí a na nadcházející zasedání centrální banky USA.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru klesl na 1,2249 USD ze středečního závěru 1,2243 USD. K japonskému jenu zůstal beze změny kolem 115,70 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK