Coface: Počet prohlášených konkurzů v ČR loni klesl o 256 na 1205

26.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. ledna (ČTK) - Počet prohlášených konkurzů v Česku dlouhodobě klesá. Loni klesl na 1205, o rok dříve jich bylo 1461. Novinářům to řekl ředitel společnosti Coface Czech Jiří Hylmar. Platební morálka firem ale podle něj zůstává v ČR nezměněná a patří stále k nejhorším v Evropě.

Maximum konkurzů registrovala Coface v roce 2000, kdy jich bylo prohlášeno 2529. Podle analýzy společnosti je pozitivním trendem, že od roku 2002 se snižuje i rozdíl mezi prohlášenými a ukončenými konkurzy, uvedl Hylmar.

Podniky se v Česku částečně přizpůsobily situaci, kdy konkurzní právo nefunguje uspokojivě, řekl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. V době silného ekonomického růstu jsou podle něj nefunkční konkurzy pro ekonomiku menším problémem než v době zpomalení či stagnace. Špatná platební morálka zřejmě souvisí s nízkou hrozbou konkurzu. Zároveň se ale stala normou, jíž se přizpůsobily i některé velké a solventní firmy, dodal.

Téměř dvě třetiny konkurzních řízení se loni týkaly společností s ručením omezeným, jejichž podíl na celkovém počtu ekonomických subjektů nedosahuje ani deseti procent. Naproti tomu živnostníci, kteří tvoří přes tři čtvrtiny subjektů, se na počtu konkurzů podíleli jednou pětinou.

Z hlediska jednotlivých odvětví platí, že rizikem úpadku jsou nejvíce ohroženy obchod, stavebnictví a doprava. Z regionálního pohledu bylo nejvíce prohlášených konkurzů v Praze, Brně a Ostravě, ale úpadky neohrožují výrazně nějaký jednotlivý region, podotkl Hylmar.

Podnikatelské prostředí by měla podle Hylmara zlepšit nová úpadková legislativa. Vládní ČSSD a opoziční ODS se minulý týden dohodly na podobě nového zákona o konkurzech, který má konkurzy výrazně zrychlit, zlepšit postavení věřitelů a umožnit ozdravení problémových podniků.

Nyní má ČR podle odborníků nejhorší úpadkové právo v Evropě a jedno z nejhorších na světě. Konkurzy trvají příliš dlouho, jejich výtěžnost je nízká a systém umožňuje korupci. Zákon je tak již několik let pod palbou kritiky expertů, firem i Evropské unie.

Coface Czech Credit Management Services je stoprocentní dcerou rakouského holdingu Coface Intercredit Holding AG se sídlem ve Vídni. Jeho prostřednictvím je součástí francouzské skupiny Coface. Firma poskytuje služby v oblasti obchodních informací a řízení pohledávek ve střední a východní Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK