EK prozkoumá rozhodnutí Microsoftu odtajnit zdrojový kód

26.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 26. ledna (ČTK) - Personál evropské komisařky pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesové prozkoumá, zda středeční rozhodnutí softwarového gigantu Microsoft odtajnit zdrojový kód pro operační systém Windows vyřeší spor, ve kterém firmě hrozí pokuta až dva miliony eur denně. Oznámila to komisařka Kroesová. Dodala, že ji rozhodnutí Microsoftu překvapilo.

Mluvčí Kroesové nicméně upozornil, že komise zatím od Microsoftu neobdržela žádné další informace kromě středeční tiskové zprávy a dopisu od generálního ředitele Steva Balmera. "Dokud neobdržíme písemné podrobnosti, nemůžeme začít s analýzou," prohlásil podle agentury Reuters mluvčí.

Komise v březnu 2004 vynesla verdikt, podle něhož Microsoft zneužívá dominantní pozice na trhu, uložila mu rekordní pokutu 497 milionů eur a nařídila změnit obchodní praktiky. Jedním z požadavků bylo i to, aby firma dala k dispozici zdrojový kód na Windows konkurentům na poli serverů.

Minulý měsíc komise oznámila, že se Microsoft neřídí jejími sankcemi tak, jak má. Proto pohrozila, že bude od firmy vybírat pokutu až dva milionů eur denně. Komise si stěžuje, že Microsoft stále neposkytuje konkurenčním výrobcům serverů dokumentaci, která by jejich produktům dovolila bezproblémovou komunikaci se všemi prvky operačního systému Windows.

Právní zástupce Microsoftu Brad Smith ve středu uvedl, že společnost vyhoví komisi a začne jiným producentům poskytovat licence na zdrojový kód svého operačního systému Windows. "Bylo překvapením, že se rozhodli odtajnit zdrojový kód," prohlásila Kroesová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK