ČNB mírně snížila odhad inflace, prognóza odpovídá růstu sazeb

26.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. ledna (ČTK) - Česká národní banka v nové prognóze mírně snížila odhad vývoje inflace. Na konci roku očekává růst cen mezi 2,4 až 3,8 procenta, pro rok 2007 mírné zrychlení. Ekonomika by letos měla růst o 3,3 až 4,5 procenta. Prognóza odpovídá mírnému růstu sazeb, řekl na tiskové konferenci guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

V první polovině roku 2007 by měla inflace zrychlit a v červnu být v pásmu 3,0 až 4,4 procenta. Mírně zrychlit by však mohl i růst HDP, a to na 3,3 až 5,3 procenta.

Ještě na podzim ČNB odhadovala, že se inflace v říjnu 2006 bude pohybovat od tří do 4,4 procenta a v březnu 2007 mezi 2,3 až 3,7 procenta. Letošní růst ekonomiky tehdy centrální banka odhadovala na 3,2 až 4,6 procenta.

Tůma uvedl, že bankovní rada dnes diskutovala i o možnosti snížení úrokových sazeb. Odmítl však zatím říct, zda nakonec takový návrh padl. ČNB se nakonec podle očekávání analytiků rozhodla sazby ponechat na úrovni dvou procent.

Prognóza centrální banky je podle Tůmy dlouhodobě konzistentní s růstem úrokových sazeb, ale mírnějším, než banka předpokládala v říjnu. Rizika prognózy navíc umožňují, že inflace nakonec bude nižší, než ČNB předpokládá. Důvodem je především silná koruna a možnost nižšího růstu sazeb v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK