Koruna kvůli jednání ČNB klesla na 28,42 Kč/EUR a 23,20 Kč/USD

26.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. ledna (ČTK) - Česká měna kvůli vývoji v regionu a nervozitě investorů před zasedáním bankovní rady České národní banky přerušila šňůru posilování a oslabila vůči euru i dolaru. Proti středečnímu historickému maximu 28,29 Kč za euro oslabila o zhruba 15 haléřů, po 17:00 stála na 28,42 Kč/EUR. K dolaru ztratila deset haléřů na závěrečných 23,20 Kč/USD. Vyplývá to z informací společnosti Patria Finance.

Na polední oznámení ČNB o ponechání úrokových sazeb beze změny koruna reagovala mírným posílením k 28,40 Kč/EUR, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Odpoledne guvernér Zdeněk Tůma řekl, že domácí měna v posledních dvou měsících posiluje příliš rychle a že si dovede představit její stabilizaci či oslabení. Nynější tempo posilování podle něj není udržitelné.

Analytička Next Finance Markéta se domnívá, že prostor pro další posilování koruny se již značně zúžil. Prvotní nadšení spekulantů podle ní pomalu ale jistě vyprchává. "Je jen otázkou několika málo dní, než se investoři rozhodnou stáhnout svůj spekulativní kapitál do bezpečí. To bude znamenat začátek konce nynějšího přehnaného posilování koruny," podotkla.

"V souladu se slovy guvernéra Tůmy postupně předpokládáme stabilizaci a korekci," uvedl Vejmělek. Pro nejbližší období ale podle něj nelze vyloučit, že se někteří spekulanti pokusí posunout historické maximum ještě dále.

Silná koruna vytváří pro inflační prognózu riziko směrem dolů, řekl Tůma. Pro centrální banku, která používá "inflační cílování", je ale podle něj intervence na trhu vždy velkým dilematem. "Neměli bychom se dostat k tomu, že při každém větším pohybu kurzu budeme překotně reagovat," dodal.

Česká měna v posledních týdnech vydatně posilovala a v minulých dnech překonávala stále nová historická maxima k euru. Ve středu se dostala až na 28,29 Kč/EUR. V meziročním srovnání je tak koruna silnější o téměř sedm procent.

Silná měna zlevňuje dovážené zboží či dovolené v zahraničí a odvrací potřebu zvyšovat úrokové sazby. Doplácejí však na ni čeští vývozci, kteří za zboží dostávají méně peněz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK