ČMKOS: Firmy a pracovníci možná zůstanou v radách, slíbil premiér

26.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. ledna (ČTK) - Zaměstnavatelé a zaměstnanci by i v budoucnu měli nejspíš zasedat ve správních radách zdravotních pojišťoven. S tímto příslibem odešli ze schůzky s premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD) představitelé odborů. Informovala o tom mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jana Kašparová. Předseda vlády se s předákem ČMKOS Milanem Štěchem a předsedou zdravotnických odborů Jiřím Schlangrem sešel ve středu.

Dosud jsou rady pojišťoven tripartitní. Po třetinách křesel v nich mají zástupci státu, zaměstnanců a zaměstnavatelů. Sněmovna v prosinci schválila návrh zákona, podle něhož by členy správních rad měla volit jen sněmovna. Postupovala by i podle stranického klíče. "Na schůzce premiéra Jiřího Paroubka s předsedou ČMKOS a předsedou Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče bylo závazně přislíbeno, že tento rozpor bude odstraněn," uvedla Kašparová. Připomněla ale, že s dalšími výhradami a protesty zdravotníků proti krokům ministra Davida Ratha nelze odborovou konfederaci spojovat.

Aby norma začala platit, musí ji schválit Senát a podepsat prezident. Zdá se, že kvůli ustanovením o správních radách nemá mezi senátory mnoho šancí na úspěch. Někteří se již nechali slyšet, že je pro ně posílení vlivu státu a omezení role zaměstnanců a zaměstnavatelů nepřijatelné. Zhruba čtyři pětiny peněz platí do zdravotního pojištění právě firmy a pracovníci. Odborová konfederace, Svaz průmyslu a dopravy i Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů návrh, za nímž stojí ministr Rath, odmítaly. Žádaly ho, aby předlohu stáhl.

Ministr se nechal před pár dny slyšet, že by členy správních rad zdravotních pojišťoven jen sněmovna v budoucnu vybírat nemusela. Ministerstvo je prý ochotno přistoupit ke kompromisu, že by si zaměstnavatelé a zaměstnanci své zástupce volili sami.

Podle některých zdravotníků Rath mění svůj postoj proto, že norma počítá i se zvýšením plateb státu do zdravotního pojištění za nezaměstnané, děti, studenty či důchodce. Vyšší státní odvody mají zlepšit situaci zadlužené Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK