MfD: Kapsch bude zřejmě potvrzen jako vítěz tendru na mýtné

27.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. ledna (ČTK) - Vítězem soutěže na dodavatele systému elektronického mýtného zřejmě zůstane rakouská společnost Kapsch. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podle Mladé fronty ve čtvrtek rozhodl o stížnostech neúspěšných účastníků tendru a jejich námitky neuznal. Svůj verdikt antimonopolní úřad oznámí dnes.

Předseda úřadu Martin Pecina odmítl listu informaci o závěru šetření potvrdit. "Rozhodnutí padlo, ale oficiální sdělení zveřejníme až v pátek, nejdříve musí být informováni účastníci řízení," řekl MfD.

Úřad se tendrem zabýval na popud sdružení Mytia a společnosti Autostrade, které ministerstvo dopravy ze soutěže vyřadilo pro formální nedostatky. Vyřazené společnosti podaly k ÚOHS rozklad. Už dříve tyto firmy oznámily, že se odvolají, když úřad tendr posvětí. Ve druhém stupni by rozhodoval předseda úřadu Pecina. Pokud antimonopolní úřad soutěž zruší, rozklad by k němu zřejmě naopak podal vítězný Kapsch.

Mýtné by podle jeho rozhodnutí měla postavit a provozovat firma Kapsch, která nabídla druhou nejvyšší cenu 22 miliard korun. Autostrade přišlo s cenou 17,5 miliardy Kč a sdružení Mytia, tedy Ascom Fela s Damovem a ABD Group, nabídlo vybudování systému za 15 miliard korun. Vůbec nejvyšší cenu 33,7 miliardy Kč navrhlo konsorcium A-Way a AŽD.

Mýtné by se mělo v Česku platit podle původních plánů od ledna 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK