Den daňové svobody letos připadá na 3. července

27.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. ledna (ČTK) - Letos budou Češi pracovat pro stát o tři dny méně než loni, informují Hospodářské a Lidové noviny. Takzvaný den daňové svobody podle společnosti Patria Finance připadne na 3. července, loni to bylo 6. července. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto každého občana. Do té doby naopak veškerý příjem připadá státu.

Je to poprvé od roku 1998, kdy se tento den posune blíž k začátku roku, píší Hospodářské noviny. Až dosud totiž Češi každý následující rok pracovali "pro stát" o něco déle. Podle hlavního ekonoma Patrie Davida Marka může za posunutí směrem k začátku roku snížení daní z mezd a firemních zisků.

Se závěry Patria Finance však polemizuje Jiří Schwarz z Liberálního institutu, který stanovuje vlastní datum daňové svobody. "Nemyslím si, že letos oslavíme daňovou svobodu dříve než loni," řekl HN Schwarz. "Výdaje totiž v uplynulém období rostly rychleji než inflace," dodal.

"Naše metodika vychází z techniky, kterou používá k podobným výpočtům americká Tax Foundation a je mnohem složitější než pouhé vydělení výdajů HDP," reagoval analytik Marek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK