Dcera PPF koupila čínské špatné úvěry v hodnotě téměř 9 mld. Kč

27.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


HONGKONG 27. ledna (ČTK) - Nesplácené čínské úvěry v hodnotě 385,1 milionu dolarů (8,9 miliardy korun) koupila na aukci těchto půjček firma Chinook Investment, dceřiná společnost české finanční skupiny PPF Group. Sdělila to poradenská společnost KPMG, poradce čínského prodejce těchto úvěrů.

Chinook získala na aukci, pořádané agenturou China Orient Asset Management, portfolio zajištěných i nezajištěných úvěrů přímořské provincie Šan-tung na severovýchodě země. Parametry vítězné nabídky KPMG podle agentury Reuters nesdělila.

Koupený balík úvěrů zahrnuje půjčky 104 dlužníků s celkovou nesplacenou jistinou 793,9 milionu dolarů, uvedla KPMG. Půjčky poskytly státní banky Bank of China a China Construction Bank.

China Orient, která tyto špatné úvěry od státních bank koupila, je jednou ze čtyř státních investičních firem, založených v roce 1999 k řešení problému špatných úvěrů. Těch mají čtyři velké čínské státní banky celkem asi 1,4 bilionu jüanů (174 miliard dolarů). Čínská vláda chce vyřešit otázku špatných úvěrů do osmi let a dostat z nich zpět 30 procent.

PPF je nejsilnější českou finanční skupinou, která spravuje majetek za přibližně 200 miliard Kč. Do její skupiny patří Česká pojišťovna nebo splátková společnost Home Credit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK