Pravidla digitalizace sněmovna opět odložila

27.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. ledna (ČTK) - Sněmovna opět odložila rozhodnutí o novele mediálního zákona, neboli o pravidlech digitalizace. Hlasování přesunula na příští pátek. Podoba normy je zatím nejasná, ve hře jsou stovky změn, které poslanci navrhli.

Zákon leží ve sněmovně rok a dolní komora ho již několikrát odložila. "Byla bych samozřejmě ráda, kdyby už nějaké rozhodnutí přijala, protože proces digitalizace bude stejně pokračovat," řekla ministryně informatiky Dana Bérová. Když budou pravidla daná novelou dál chybět, mohlo by to způsobit potíže, dodala. Spory o normu jsou podle ní "čistě politické". "Musí si jednotlivé kluby vyjasnit svá stanoviska," dodala Bérová. Podle některých spekulací si dnešní odklad vyžádalo především to, že sociální demokraté se zatím neshodli na jednotném postupu.

Ve hře je mnoho verzí zákona, některé počítají mimo jiné s tím, že televize Nova a Prima získají každá po dvou programech. Měly by tak dostat jakýsi bonus za to, že se vzdají nynějších analogových licencí. České televizi již prostor pro digitální vysílání zaručuje jiný zákon, i jí se ale nynější předloha týká.

Uvedená novela ovlivní to, kdo bude digitálně vysílat, co bude vysílat, kolik digitálních televizí bude moci vlastnit, předloha má mimo jiné stanovit i podmínky udělování licencí.

Rada pro vysílání předloni v listopadu vyhlásila výběrové řízení na digitální licence a žadatelé do něj již investovali nemalé úsilí. Sněmovna přitom radu loni v únoru požádala, aby s udělením licencí počkala právě na tuto novelu mediálního zákona.

ČR stojí stejně jako další země před nástupem digitálního televizního vysílání; tento proces je podle mnohých odborníků nevyhnutelný. Postupným vypínáním současných analogových vysílačů a přechodem na digitální má vzniknout až 24 a možná i více volně přístupných celoplošných, regionálních či tématických programů, zatímco nyní lidé bezplatně přijímají prostřednictvím pozemních vysílačů pouze čtyři celoplošné programy - ČT1, ČT2, Novu a Primu.

Řádné digitální vysílání v České republice již začalo, a to loni v říjnu. V současné době fungují dvě sítě s osmi TV programy a několika stanicemi rozhlasovými, signál však zatím pokrývá pouze Prahu, Brno a jejich okolí, v únoru by se měl rozšířit i na Ostravsko, čímž by pokryl zhruba třetinu populace. Digitalizace má divákům nabídnout i řadu doplňkových služeb - například možnost sázet, posílat maily, nakupovat prostřednictvím obrazovky a vybírat si třeba při sportovním přenosu pohled určité kamery.

Ministerstvo informatiky předpokládá, že současné analogové pozemní TV vysílání v ČR skončí mezi lety 2010 a 2012.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK