Slovenská letiště asi získá konsorcium s letištěm ve Vídni

27.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 27. ledna (zpravodaj ČTK) - Největší slovenská letiště v Bratislavě a Košicích zřejmě ovládne konsorcium TwoOne vedené vídeňským letištěm. Sdružení odevzdalo vyšší dodatečnou nabídku než jeho konkurent Abertis. Novináře o tom informoval ministr dopravy Pavol Prokopovič. Neupřesnil ale, kterého z dvojice zájemců doporučí vládě ke schválení. Podle dřívějších informací se vítězem tendru má stát uchazeč, který ve druhém kole nabídl vyšší cenu.

"Chci si to ještě lépe prostudovat. Během nejbližších hodin vydáme oficiální stanovisko s tím, jaký návrh předložíme vládě," poznamenal Prokopovič.

Konsorcium TwoOne nabídlo za akcie letišť dodatečných 4,52 miliardy slovenských korun, zatímco druhý uchazeč 3,31 miliardy Sk. "Se sumami jsem spokojen, protože to jen naznačuje, že atraktivita bratislavského letiště je skutečně značná," dodal ministr.

V předchozím kole tendru dalo konsorcium s vídeňským letiště návrh s kupní cenou 6,9 miliardy korun a další investice zhruba 8,3 miliardy Sk. Konsorcium Abertis nabídlo kupní cenu 3,6 miliardy korun a investice za 10,2 miliardy Sk. Při bodovém hodnocení, které vedle ceny a investic zohlednilo také další kritéria, byl ale rozdíl mezi oběma uchazeči pouze 2,5 bodu.

Vyrovnané bodové hodnocení obou uchazečů bylo následně důvodem vyhlášení dalšího kola soutěže, ačkoli privatizační komise i ministr dopravy a hospodářství vládě doporučili za vítěze TwoOne.

Definitivně o novém majiteli 66 procent akcií obou letišť rozhodne kabinet. Ministr chce, aby se vláda jeho návrhem zabývala už na nejbližším zasedání 1. února.

Proti prodeji letišť konsorciu TwoOne vystoupila opozice, která se snažila privatizaci zastavit v parlamentu. Se svým návrhem ale tento týden neuspěla.

Členy konsorcia TwoOne jsou kromě vídeňského letiště skupina Penta a rakouský finanční ústav Raiffeisen Zentralbank. Sdružení vedené španělskou firmou Abertis Infrastructure se skládá z provozovatele letiště TBI a finanční společnosti J&T Finance Group.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK